Skip to content

Schurft (scabiës)

Schurft (scabiës) klinkt als iets voor mensen die zich helemaal nooit wassen. Mensen schamen zich daarom als ze besmet zijn, er hangt een taboesfeer rondom het onderwerp. Maar iedereen kan er eigenlijk last van krijgen, ook als je hygiënisch leeft.

Het woord schurft komt van de schurftmijt, het beestje dat de ziekte veroorzaakt. De schurftmijt kun je met het blote oog niet zien. De schurftmijt graaft kleine gangetjes in de huid en legt daar eitjes.

Hoe weet je of je schurft hebt?

Eén van de belangrijkste symptomen van schurft is jeuk. Dat kan overal op je lijf voorkomen. Als je besmet bent heb je er vooral 's-nachts last van of als het warm is. Op je huid kunnen dan blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, bij je polsen en/of je voeten.

Als je voor het eerst besmet raakt, dan merk je dat niet meteen. Het duurt 2 tot 6 weken voordat je verschijnselen krijgt.

Hoe kun je schurft krijgen?

Schurft (scabiës) komt vooral voor bij jongeren of (jong) volwassenen die dicht op elkaar leven, bijvoorbeeld in een studentenhuis. Je kunt besmet raken als je vaak of meer dan 15 minuten intensief lichamelijk contact hebt met iemand die schurft heeft.

Je kan al besmettelijk zijn met schurft als je zelf nog geen klachten hebt. Schurft kan ook worden overgedragen via kleding en bijvoorbeeld gezamenlijk beddengoed.

Is schurft te behandelen?

Gelukkig is schurft goed te behandelen met tabletten of crème. Met de juiste behandeling ben je na 12 uur niet meer besmettelijk. Het is wel van belang om een gelijktijdige behandeling te starten met de personen die dicht op je leven. Ook is het erg belangrijk dat je de was- en luchtvoorschriften precies opvolgt. Anders kun je weer opnieuw worden besmet door de mensen die dicht op je leven of door het besmette beddengoed en zo.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik schurft heb?

Neem contact op met de huisarts als je klachten hebt die op schurft wijzen. De huisarts kan vaststellen of je inderdaad last hebt van de schurftmijt.

Heb je inderdaad last van schurft? Dan is het belangrijk om huisgenoten en mensen met wie je vaak of lang contact hebt gehad op de hoogte te stellen. Zij kunnen namelijk ook besmet zijn en moeten tegelijk met jou behandeld worden. Dat moet ook als ze geen klachten hebben.

Meer informatie over schurft

Wil je meer weten over schurft, kijk dan op de website van het RIVM. Hier staan onder andere 'vragen en antwoorden' en folders over schurft. Of neem contact op met de GGD Hollands Midden.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten