Skip to content
Als iemand doodgaat die je niet goed kent

Als iemand doodgaat die je niet goed kent

Als er iemand in je omgeving overlijdt die je (bijna) niet kende, kun je toch verdrietig zijn. Misschien word je door het verdriet van anderen zelf ook verdrietig. Het is nooit prettig om de pijn van een ander te zien. Het kan ook zijn dat je je erg goed kunt inleven in een ander. Of misschien heb je dit zelf ook wel eens meegemaakt en komt dat gevoel ineens weer terug. Dood roept een heleboel emoties op.

Je voelt je verdrietig

Misschien voelt het raar als je verdrietig bent, terwijl je de overledene nauwelijks kende. Misschien moet je zelfs huilen en schaam je je daarvoor tegenover de mensen die de overledene juist wel heel goed kenden. Maar het is niet vreemd om te huilen. De sfeer is drukkend en het is pijnlijk om andere mensen te zien huilen. Meestal duurt het gevoel dat je moet huilen maar even en verdwijnt het daarna.

Je voelt je juist niet verdrietig

Het kan ook zijn dat je niets voelt. Misschien voel je je zelfs schuldig dat je je niet verdrietig voelt, terwijl er iets ergs is gebeurd. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Als jij de overledene niet kende, dan is het normaal dat je zelf geen verdriet voelt. Natuurlijk is het wel goed dat je probeert om je in te leven in het verdriet dat je bij de ander ziet.

Tips

  • Onderdruk je gevoelens niet, huil gewoon als je moet huilen.
  • Voel je je verdrietig, denk dan na waar dat gevoel vandaan komt. Als je dat weet, dan kun je het meestal zo laten. Maar weet je het niet, dan kan het ook zijn dat er ergens onverwerkt verdriet zit. Bijvoorbeeld omdat er iemand die je wel goed kende is overleden.
  • Dwing jezelf niet om je in te leven. Als je een bepaald gevoel niet hebt, dan hoef je het niet op te roepen.
  • Doe waar je jezelf het prettigst bij voelt. Iedereen voelt verdriet op zijn eigen manier. Dat is niet goed of fout. Accepteer het van elkaar.
  • Kende één van je vrienden de overledene wel goed? Wees er dan voor die ander. Vraag wat die persoon het liefste wil. De één wil graag dat je luistert. De ander wil afleiding of juist met rust gelaten worden.
  • Praat gerust over je eigen gevoelens met je ouders of je vrienden.
  • Je leven gaat ook gewoon weer door. Blijf niet te veel nadenken over wat er gebeurd is.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten