Skip to content
Een drukke agenda

Een drukke agenda

Heb jij het altijd erg druk? Staat je agenda vol met afspraken en verplichtingen? Veel jongeren vinden het moeilijk om daarmee om te gaan. Ze hebben een druk leven naast hun school en zijn actief op social media. Al die dingen samen zorgen voor een constante druk. Hoe kun je het beste plannen en hoe maak je keuzes?

Ken je grenzen

Ervaar jij je leven als veel te druk? Bedenk dat je er zelf iets aan kunt doen. Leer je eigen grenzen kennen en durf nee te zeggen. Dus kies voor één feestje op een avond, in plaats van drie. En kies voor op tijd naar bed gaan na je werk, in plaats van nog uit te gaan.

Keuzes maken

Jongeren voelen vaak druk, omdat ze rekening moeten houden met de agenda's van school, werk, sport, familie en vrienden. Het is soms lastig om goede keuzes te maken. Kijk eerst naar wat het belangrijkste is. Welke activiteiten kunnen niet wachten? Zorg voor een goede afwisseling. Het is belangrijk om je naast school en werk voldoende te kunnen ontspannen. Stel zo je eigen prioriteiten vast en maak een planning.

Houd wat ruimte over

Goed plannen is belangrijk. Maar houd altijd wat ruimte vrij in je agenda. Het komt vaak voor, dat er op het laatste moment nog iets tussen komt. Dan is het fijn als je daar de ruimte voor hebt. Zo heb je minder last van stress. Bovendien is het belangrijk dat je ook ruimte over hebt voor spontane dingen.

Tips

  • Denk aan jezelf. Soms is het beter om even tijd voor jezelf te nemen, in plaats van altijd maar weer op stap te gaan.
  • Zeg op tijd nee. Wacht niet tot het laatste moment. Dan is het extra vervelend om "nee" te moeten zeggen.
  • Gebruik een agenda en maak een planning. Dat geeft je overzicht en zorgt ervoor dat je minder stress hebt.
  • Laat altijd een gaatje over in je agenda. Plan het nooit helemaal vol, want soms lopen afspraken uit. Bovendien kun je de "lege" momenten in je agenda gebruiken om te ontspannen.
  • Houd je prioriteiten in de gaten. Soms is het lastig om te kiezen tussen wat je leuk vindt en wat nodig is. Soms moet je nee zeggen tegen vrienden, omdat school op dat moment belangrijker is.
  • Probeer één ding tegelijk te doen. Leg je telefoon weg als je huiswerk gaat maken. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld drie kwartier leert en daarna een kwartier je berichten checkt.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten