Skip to content

Na de scheiding

De scheiding van je ouders is alweer even geleden. Er is een nieuwe situatie ontstaan, met misschien wel een nieuw huis of een stiefouder. Dat kan goed gaan, bijvoorbeeld doordat je leuke nieuwe vrienden krijgt in je nieuwe buurt of een leuke stiefouder. Maar je kunt er ook best moeite mee hebben.

Accepteer een nieuwe relatie

Verdriet hebben mag. Het is logisch dat je er af en toe nog flink van baalt, je onzeker voelt, boos, verdrietig of teleurgesteld bent. Probeer het idee dat je ouders bij elkaar terugkomen los te laten en respecteer de relatie tussen je ouder en stiefouder. Besef dat je ouder nu waarschijnlijk gelukkig is.

Hoe ga je om met je stiefvader of stiefmoeder?

Als een van je ouders een nieuwe relatie heeft, wil dat niet automatisch zeggen dat jij deze stiefouder ook leuk vindt. Bovendien kun je je zorgen maken over je ouder. Wat als deze relatie ook weer eindigt en dit je ouder opnieuw verdrietig of depressief maakt?

 • Sta open voor de nieuwe partner van je ouder, oordeel niet te snel en probeer gelijke interesses te vinden. Je hoeft niet per se beste vrienden te zijn, maar probeer elkaar in elk geval beter te leren kennen.
 • Heb je problemen met de nieuwe relatie, laat deze dan niet opstapelen maar praat erover met je ouder. Die begrijpt dan beter hoe het voor jou is en kan meezoeken naar een oplossing.
 • Ga bij jezelf na waar je precies mee zit. Wat zou je anders willen? Mag je je stiefouder echt niet of voelt het alsof de plek van je andere ouder is ingenomen?Probeer de band te verbeteren door samen tijd door te brengen of iets leuks te doen
 • Probeer de band te verbeteren door samen tijd door te brengen of iets leuks te doen
 • Probeer te kijken naar de positieve dingen en probeer je over de dingen heen te zetten die waarschijnlijk toch niet veranderen. Al is dat soms lastig.
 • Tel tot 10! Laat weten wat je niet fijn vindt op een rustige en aardige manier.
 • Praten over hoe de situatie voor jou is lucht op. Ook al praat je niet met de (stief)ouder waar het om gaat, maar met iemand anders. Het is fijn als er iemand naar je luistert en begrip voor je heeft. Hierdoor drukken de problemen minder zwaar op je. Heb je een vriend of vriendin met gescheiden ouders? Vraag dan eens hoe de nieuwe situatie voor hem of haar is.

Heimwee

In de tijd dat je bij de ene ouder woont, kun je heimwee krijgen naar de andere ouder of een ander huis. Sommige jongeren voelen zich niet meer thuis bij een van de ouders. App/facetime/skype/bel met de ouder die je mist.

Andere band met een ouder

Na de scheiding kan de band met (een van) je ouders veranderen. Misschien zijn jullie meer open en ontspannen, of hechter. Het kan ook zijn dat je juist niet meer goed met elkaar kunt praten. Dat je vaker ruzie hebt of dat het niet meer zoals vroeger voelt. Je kunt je in de steek gelaten voelen door een van je ouders of het gevoel hebben dat er amper interesse in jou is. Toch kan dit na een tijdje ook weer verbeteren.

Kijk ook eens op:

 • Villapinedo.nl; hier kun je je ervaringen delen met andere jongeren van gescheiden ouders.
 • Kindertelefoon.nl: 13-18 jaar, om te chatten of bellen (0800-0432) over een probleem.
 • Allesoké.nl; 18-25 jaar, om te chatten of bellen (0800-0450) over een probleem.
 • Ouders-uit-elkaar.nl; hier vind je ook handige informatie over de scheiding.
 • NJI.nl: over hoe je omgaat met je gevoelens na de scheiding.

Wil je erover praten?

Vaak is het een verwarrende tijd voor jou en je ouders. Dan helpt het om over je vragen en gevoelens te praten, te mailen of te chatten met mensen die je begrijpen. Met ons kan dat via Stel je vraag.

Daarnaast kan een vertrouwenspersoon uit je eigen netwerk, bijvoorbeeld buren, oma en opa, de buurvrouw of leerkracht of vertrouwenspersoon op school, ook een luisterend oor bieden. Zij kunnen je ook verwijzen naar de huisarts of naar het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten