Skip to content

Trauma

Als je een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt, kun je hier later nog veel last van hebben. Dit noem je een trauma. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Waar kun je last van hebben?

Door een trauma kunnen mensen last hebben van bijvoorbeeld stress, angst, piekeren, moeheid, concentratieproblemen of juist heel alert zijn. Je weet niet altijd of deze problemen door het trauma komen. Sommige jongeren denken dat ze zich aanstellen. Hierdoor kunnen ze slecht over zichzelf gaan denken, terwijl hun problemen eigenlijk door het trauma zijn ontstaan. Het komt ook voor dat mensen pas na een tijdje (soms zelfs langere tijd) klachten krijgen.

Praat erover

Praat over de gebeurtenis en de klachten die je hebt. Bijvoorbeeld met je ouders, je mentor, je vrienden of een vertrouwenspersoon op school. In je vriendengroep zitten misschien mensen die ook heftige dingen hebben meegemaakt. Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent. Als je er over praat, begrijpen anderen ook beter waarom je soms op een bepaalde manier reageert.

Tips

  • Je kunt er ook in een dagboek over schrijven, als je maar een uitlaatklep hebt en je problemen onder ogen durft te komen.
  • Neem jezelf serieus. Iets dat voor een ander misschien klein lijkt, kan voor jou heel groot en heftig zijn.
  • Bedenk dat je niet 'gek' bent als je last hebt van een eerdere nare gebeurtenis en hiervoor hulp vraagt. Je bent niet de enige.
  • Zoek professionele hulp. Je huisarts kan doorverwijzen naar een psycholoog, therapeut of andere gespecialiseerde professional.

Meer informatie

Wil je meer informatie of wil je weten waar je de juiste hulp kunt vinden? Kijk dan op Brainwiki.nl.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten