Skip to content
Energiedrank

Energiedrank

Je kent ze vast wel: de energydrinks die je even een boost geven. Het zal je niet verbazen dat er veel suiker en cafeïne in zitten. Maar is het nou echt zo slecht voor je zoals veel ouders en andere mensen zeggen?

Energiedrank

In een blikje energydrink zit gemiddeld 30 gram suiker. Dit zijn ongeveer acht suikerklontjes. Ook zit er evenveel cafeïne is als in een kop koffie. Hierdoor kun je er verslaafd aan raken. Dit betekent dat je zonder de energiedrank niet goed meer kunt functioneren. Als je veel energiedrankjes drinkt, kun je last krijgen van allerlei klachten, zoals duizeligheid, slapeloosheid, hartkloppingen, paniekaanvallen, hyperactief gedrag, concentratieproblemen en slechte tanden. Of zelfs een cafeïnevergiftiging. Bovendien krijg je na de energieboost vaak juist een energiedip.

In light-energydrinks is de suiker geheel of gedeeltelijk vervangen door zoetstoffen. Daardoor zitten er minder of geen calorieën in. Toch zijn ook de light varianten slecht voor je tandglazuur.

Tips om te minderen

  • Eet meer gezonde dingen zoals fruit, groenten, nootjes, kwark en volkorenbrood. Als je goed voor je lichaam zorgt, voel je je automatisch fitter. En drink vooral water en thee.
  • Zorg dat je voldoende slaapt. Een goede nachtrust geeft je veel energie.
  • Zorg voor voldoende beweging om fit te blijven, bij voorkeur in de buitenlucht.
  • Probeer positief te zijn. Je krijgt dan eerder zin in dingen waarvoor je energie nodig hebt.

Tips om er verstandig mee om te gaan

  • Hoe minder, hoe beter.
  • Drink geen energydrink als je jonger bent dan 13 jaar. Er zit te veel cafeïne in.
  • Ben je tussen 13 en 18 jaar, drink dan niet meer dan één blikje energie drink per dag.
  • Je kunt uitdrogen van energiedrankjes. Drink het daarom niet bij het sporten en drink er water bij.
  • Combineer energydrinks niet met alcohol. Je kunt je nuchterder voelen dan je in werkelijkheid bent.
  • Heb je last van misselijkheid, braken, hartkloppingen en trillen? Dan kan er sprake zijn van een cafeïnevergiftiging. Neem dan contact op met je huisarts.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten