Skip to content

Gokken

Verslaafd aan spanning?

Je zet geld in en dan wacht je af. Na een paar seconden weet je of het toeval je gunstig gezind is. Win jij vandaag een grote geldprijs? Gokken is spannend. Aan die spanning kun je verslaafd raken. Is dat erg? Als het om geld gaat, noemen wij het gokken, als het om behendigheid gaat, noemen we het gamen.

Bij gokken speelt kennis of behendigheid geen rol. Je kunt niet goed of slecht spelen, zoals bij flipperen. Daar komt het vooral op behendigheid aan. Bij gokken gaat het maar om twee dingen: geld en toeval. Spelen op een fruitautomaat of krasloten kopen, zijn vormen van gokken. Als je hier veel en vaak geld aan uitgeeft en het niet kunt laten, ben je gokverslaafd. Je denkt voortdurend dat je uiteindelijk een groot bedrag gaat winnen. Maar in je achterhoofd weet je ook wel dat een gokmachine altijd zo is afgesteld dat hij meer geld verdient aan jou dan andersom.

Blackjack, pokeren, gamen?

De scheiding tussen gok- en behendigheidsspelen is niet altijd even duidelijk. Er zijn gokspelen waarbij behendigheid een kleine rol speelt, zoals bij Blackjack. Bij pokeren speelt behendigheid een grotere rol. En dat is bij meer games het geval. Bij reclame voor gokspelen doen ze wel altijd alsof het van jouw handigheid afhangt; dat is niet waar!

Gamen kun je in je eentje doen of met meerderen, online of niet online. Het gaat hier niet om geld maar vooral om behendigheid. Hier is het belangrijkste risico dat je er veel te veel tijd aan besteedt.

De praktijk laat zien dat pokeren en andere vormen van online gamen riskant en verslavend kunnen zijn. Het is erg belangrijk vooraf te bepalen met hoeveel geld en in hoeveel tijd je maximaal wilt spelen en je daaraan te houden. Als je jonger bent dan 18 jaar dan mag je van de wet niet spelen om geld.

Poker je online? Bijna iedere pokerwebsite heeft een ‘responsible gaming' optie. Daarmee sluit je zelf voor een bepaalde tijd de toegang af voor bepaalde sites. Dat kan je helpen als je zelf merkt dat je te veel tijd besteedt aan pokeren en te weinig aan school, examenwerk of vriendschappen.

Hoe merk je dat je verslaafd raakt?

Je bent verslaafd als je voldoet aan 4 kenmerken in deze lijst:

  • In je gedachten en gevoel ben je veel met gokken bezig of je besteedt veel tijd aan het verzamelen van geld om te kunnen gokken.
  • Je speelt langer en met grotere bedragen dan je van plan bent.
  • Je verliest veel en wilt het verlies steeds terugwinnen.
  • Je bent geneigd om steeds hoger in te zetten en steeds langer te spelen om de gewenste kick te krijgen.
  • Je onderneemt herhaalde pogingen om te minderen of te stoppen.
  • Je komt in toenemende mate je verplichtingen niet na.
  • Je geeft steeds meer activiteiten, hobby's of vrienden op om te kunnen spelen.
  • Je gaat door met gokken ondanks nadelige gevolgen zoals schulden.
  • Je wordt rusteloos en prikkelbaar als je niet speelt of niet kunt spelen.

Je kunt ook verschillende tests doen om te zien hoeveel je gokt en of het een hobby of verslaving is. Kijk op de pagina Test jezelf.

Als je merkt dat er bij jou of bij een vriend of vriendin wel erg veel tijd en geld gaat zitten in gokken, kan het goed zijn eens met iemand te praten, te mailen of te chatten. Met ons kan dat, via de Vraagbaak. Je kunt ook meer informatie opzoeken via:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten