Skip to content

Wat doet alcohol met je?

Een biertje, een wijntje, gezellig... Niks mis mee toch? Klopt. Maar tot je 24e zijn je hersenen nog volop in ontwikkeling en alcohol heeft daar een slechte invloed op. Alcohol zorgt ervoor dat je slechter leert plannen en concentreren, het nare daarvan is dat je het niet eens merkt.

Wat doet alcohol met je?
Als je matig drinkt - maximaal 3 glazen per keer - ben je minder verlegen. Je voelt je vrijer en durft met iedereen te kletsen en te dansen. Die paar drankjes met alcohol zijn dan heel plezierig.
Meer drinken geeft niet meer plezier, juist vaak het tegendeel! Je wordt dronken en kunt misselijk worden. Je gedraagt je eerder misschien belachelijk of vervelend. Bovendien wordt de hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt dan ook slecht voor je gezondheid. De volgende dag heb je een kater; eigenlijk heb je jezelf vergiftigd en is je lichaam aan het herstellen. Elk glas bier dat je drinkt, kost je lever ongeveer een uur om het gif daarvan weer uit je lijf te krijgen.

Wat doet alcohol in je lichaam?

Alcohol wordt via verschillende organen in je bloed opgenomen: slokdarm, maag en dunne darm. Daarna wordt het in de lever afgebroken. Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer.
In de hersenen beïnvloedt alcohol de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Wil je hierover meer weten? Op www.alcoholinfo.nl kun je onder meer een filmpje zien over de werking van alcohol in je lichaam.

Wil je meer weten over het gebruik, de effecten en de risico's van alcohol? In de folder Proost?! lees je daar meer over. Daarin vind je onder andere de alcoholmeter. De meter legt uit na hoeveel alcohol je aangeschoten, dronken of laveloos bent en wat je dan kan ervaren.

Via de Drugdancer kun je ook zien wat alcohol met je doet. Hierin zie je een meisje dansen en kun je haar verschillende drugs/alcohol geven en dan zien wat voor effecten dat heeft.

Drinken onder de 18

Als je jong begint met drinken (onder 18 jaar), krijg je later vaker last van leer- en geheugenproblemen. Dat geldt zeker als je véél drinkt. Dat komt doordat het deel van je hersenen dat belangrijk is voor leren en geheugen zich dan niet goed ontwikkelt. Je kunt bijvoorbeeld slechter plannen en haalt slechtere cijfers op school.
Als je lange tijd teveel drinkt, kun je allerlei problemen krijgen met je familie, op school of op je werk. Als je jong begint met drinken is de kans groot dat je een leven lang drinkt en veel drinkt. Als je jong rookt en drinkt, is ook de kans dat je later drugs gaat gebruiken 3 tot 4 keer groter.

Leuke drankjes zonder alcohol serveren?

Denk dan eens aan Happy Drinks. Inspiratie voor recepten vind je op happydrinks.nl.

Meer informatie

Wil je met iemand praten, mailen of chatten over alcohol? Dat kan via de Vraagbaak. Voor vragen en meer informatie over alcohol kun je terecht bij de Alcohol Infolijn (0900-5002021, 10 ct p.m.).

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten