Skip to content

Jongeren en veilig werk

Hoe zit dat met stress, schadelijke stoffen en onveilige werkomstandigheden

Werkomstandigheden zijn vaak van invloed op je gezondheid. Het is belangrijk om een gezonde werkomgeving te hebben. Dan kun je je goed concentreren en maak je geen fouten.

Heb je te veel stress en spanningen op het werk? Dan presteer je vaak slechter. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn of rugklachten.

Trek bijtijds aan de bel bij je leidinggevende. Of ga naar je huisarts of bedrijfsarts en vraag om een training stresshantering.

Wat moet een werkgever doen aan veiligheid?

Elke werkgever moet zorgen voor veilige werkomstandigheden. Er moeten veiligheidsregels zijn waaraan alle werknemers zich houden. Gebeurt dat niet en word je bijvoorbeeld blootgesteld aan schadelijke stoffen? Dan moeten de ondernemingsraad, de bedrijfsarts of deskundigen van de arbodienst van je bedrijf dat weten en in actie komen.

Wat kun je zelf doen aan veiligheid?

Je moet ook zelf op je veiligheid letten. Het is verstandig je te houden aan de veiligheidsregels. Daarnaast kun je ook zelf bedenken wat onveilig is, welke risico's je loopt en hoe je je werkplek veiliger kunt maken. Dat kun je bespreken met je collega's en je leidinggevende. Stap bijtijds naar je huisarts of bedrijfsarts.

Heb je de indruk dat je leidinggevende of je werkgever niet goed omgaat met de veiligheid van jou en je collega's? Je kunt dit anoniem melden bij de Arbeidsinspectie.

Kunnen jongeren ook lid worden van een ondernemingsraad?

Jazeker! Wil je meepraten en meebeslissen op je werk? Vaak kun je je verkiesbaar stellen voor de ondernemingsraad (OR) of de personeelsvertegenwoordiging (pvt). Die zorgen voor de belangen van alle werknemers in een bedrijf. Ook via vakbonden kun je je mening laten horen.

Wat gebeurt er in de ondernemingsraad?

De ondernemingsraad overlegt namens de werknemers met de bedrijfsleiding over de algemene gang van zaken in het bedrijf. De werkgever moet rapporteren over de werkzaamheden en resultaten en vertellen over de plannen en verwachtingen voor de komende tijd. Dat zijn allemaal zaken die belangrijk zijn voor de werknemers. De ondernemingsraad heeft ook bepaalde bevoegdheden.

Niet alle bedrijven hebben een ondernemingsraad. Dat is verplicht vanaf 50 werknemers. Toch kun je ook in kleinere bedrijven je stem laten horen. Bijvoorbeeld in een personeelsvertegenwoordiging (pvt) als het bedrijf minstens tien personeelsleden heeft.

Wat hebben jongeren aan een vakbond?

Vakbonden behartigen de belangen van de werknemers. Zij onderhandelen voor jong en oud bijvoorbeeld ieder jaar over de hoogte van de salarissen. Dit en andere rechten en plichten worden vastgelegd in de Collectieve Arbeids Overeenkomst (CAO).

Als je lid bent van een vakbond kun je je mening laten horen over die overeenkomsten. Verder kunnen vakbonden je helpen wanneer je problemen op je werk hebt.

Welke vakbond past bij mij?

De twee grootste vakbonden in Nederland zijn de FNV en de CNV. Voor bijna elk beroep is er wel een vakbond of branchevereniging. Kijk bijvoorbeeld eens op www.cnvvakmensen.nl en www.fnv.nl.

Meer informatie

Kijk voor je rechten en plichten als werknemer op

Zie ook:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten