Skip to content

Jongeren en ontslag

Wat moet je als jongere doen bij ontslag of dreigende werkloosheid?

Werk vinden is niet altijd even makkelijk. Maar er is veel hulp te vinden, bijvoorbeeld met het schrijven van een sollicitatiebrief, het opstellen van een CV (curriculum vitae), en het vinden van banen online. Ook bij ontslag of dreigende werkloosheid.

Kijk eens op de website werk.nl.

Uitzendbureau

Voor tijdelijk en vast werk, maar ook voor vakantiebanen kun je naar een uitzendbureau. Op www.uitzendbureau.nl kun je zoeken naar banen bij jou in de buurt.

Wat als je 18 of ouder bent, niet meer op school zit en geen werk hebt?

Je kunt een uitkering krijgen. Maar slechts in uitzonderingsgevallen. Je meldt je bij het Werkplein in Lisse, Leiden of Alphen aan den Rijn. Daar word je direct doorverwezen naar het Jongerenloket. Dat gaat met jou na of er mogelijkheden zijn voor een vervolgopleiding of werk. Er wordt van je verwacht dat je gedurende vier weken zelf zoekt naar een baan of geschikte studie. Na deze zoekperiode beoordeelt de gemeente of je je voldoende hebt ingespannen. Als je echt niet aan de slag kan of geen opleiding kunt volgen, dan kun je een uitkering aanvragen.

De aanvraag voor een uitkering dien je in bij de afdeling sociale zaken/werk en inkomen van jouw gemeente. Het Jongerenloket kan je hierbij op weg helpen.

Het is heel belangrijk, dat je voldoende scholing hebt. In Nederland komen steeds minder banen op laag niveau. Het minimale niveau om goed aan het werk te komen is een opleiding op het niveau van MBO-2. Dit heet een startkwalificatie.

Wil je als jongere een eigen zaak beginnen?

Loop je rond met plannen voor een eigen bedrijf? Waar wacht je nog op? In principe kun je al vanaf je 15e een eigen zaak starten. Je mag je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar je ouders zijn nog verantwoordelijk voor alles wat je doet. Vanaf je 18e ben je volwassen en dan mag je je bedrijf helemaal zelf runnen.

Zoek via de Kamer van Koophandel een goede bedrijvencoach en laat je adviseren. Ook in Leiden, Alphen aan den Rijn, Katwijk, Gouda en omgeving zijn inmiddels veel netwerken van jonge starters. Doe daar je voordeel mee.

Wat heb je nodig voor een eigen bedrijf?

Voor veel beroepen heb je diploma's nodig en voor veel ondernemingen moet je vergunningen hebben. Bijvoorbeeld als je wilt bouwen, alcohol wilt schenken of machines wilt gebruiken die effect hebben op het milieu en je omgeving. Bij de Kamer van Koophandel vertellen ze je precies hoe het zit.

Hoe kom je als jongere aan startkapitaal voor een eigen bedrijf?

Heb je startkapitaal nodig? Dan zal de bank je beslist vragen om een ondernemingsplan. Tips daarvoor krijg je bij de Kamer van Koophandel. En ook bij organisaties als www.eigenbaas.nl en www.startfoundation.nl.

Zoek je passend werk met een beperking?

Heb je een beperking die het lastig maakt om passend werk te vinden? Misschien heb je recht op een bepaalde uitkering, zoals een Wajong-uitkering. En mogelijk heb je ook recht op een jobcoach, die je begeleidt bij het vinden van werk of een aanvullende opleiding. En wist je dat er speciale bemiddelingsbureaus zijn voor werkzoekenden met een beperking?

Kijk ook op:

Wil je zelf ontslag nemen?

Bijvoorbeeld omdat je verder gaat met je studie of omdat je een nieuwe baan hebt? Houd dan rekening met een opzegtermijn en de eventuele einddatum van een contract. Vaak is het verstandig om je ontslagbrief te laten meelezen door iemand van je rechtsbijstandverzekeraar, vakbond of het juridisch loket.

Let erop dat je geen WW-uitkering krijgt als je zelf ontslag neemt.

Wat doe je als jongere bij dreigend ontslag?

  • Blijf positief! Meld je niet zomaar ziek, blijf je werk goed doen, houd je aan alle regels en werktijden en spreek positief over het bedrijf en je collega’s.
  • Laat zien dat je onmisbaar bent! Wees niet te bescheiden en laat maar weten dat je die ene order hebt binnen gehaald of ervoor hebt gezorgd dat een klant heel tevreden was. Verzamel alvast zaken die aantonen dat jouw inzet van belang is voor het bedrijf en gewaardeerd wordt. Denk aan: bedankbrieven en complimentenmails van klanten, collega’s en chefs.
  • Schakel hulp in! Bijvoorbeeld via je rechtsbijstandverzekeraar, je vakbond of het juridisch loket.

Onterecht ontslagen?

Ben je onterecht ontslagen? Kom dan meteen in actie. Zeg het tegen je werkgever en schrijf hem een brief. Daarin protesteer je tegen de ontslagaanzegging. Je geeft ook aan dat je beschikbaar bent om op elk moment weer met werken te beginnen. Verstuur de brief aangetekend dan kun je later altijd bewijzen dat hij is ontvangen.

Krijg je ontslag aangekondigd per brief en wil je werkgever dat je binnen enkele dagen reageert of akkoord gaat met een voorstel? Stuur dan een aangetekende brief terug waarin je de ontvangst bevestigt. In dezelfde brief geef je duidelijk aan dat je niet binnen de gestelde termijn kunt reageren. Ga nergens mee akkoord! Zet geen handtekening! Kijk voor meer informatie op het juridisch loket of bel je vakbond.

Doe dit niet:

  • Akkoord gaan met vrijstelling van werkzaamheden. Je wilt toch je baan houden? Blijf dan gewoon doorwerken.
  • Alvast de computer, smartphone en eventueel auto inleveren bij je werkgever. Zolang je nog in dienst bent, heb je die dingen nodig om je werk te kunnen doen.
  • Antwoord geven op vragen als: je was zeker al aan het solliciteren?

Redenen voor ontslag

Wat zijn geldige redenen voor ontslag?

  • bedreiging, diefstal, dronkenschap, fraude
  • een conflict met je werkgever
  • zonder reden je werk niet doen
  • langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid (na 2 jaar)
  • slecht functioneren als je daar eerder op bent gewezen tijdens functioneringsgesprekken en als je de kans gehad hebt je te verbeteren

Wat zijn ongeldige redenen voor ontslag?

  • je godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele geaardheid of burgerlijke staat
  • je lidmaatschap van een vakbond of activiteiten voor die vakbond
  • zwangerschap
  • een handicap

Meer informatie

Voor meer informatie over verschillende soorten ontslag en je rechten en plichten, kijk je bij:

Overige instellingen:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten