Skip to content

Rechten en plichten huurder

Als huurder van woonruimte heb je rechten en plichten. Net als de verhuurder trouwens. Zo moet jij op tijd de huur betalen en zo moet de verhuurder zorgen dat je gas, water en licht hebt. Hoe zit dat allemaal?

Iets kleins als een nieuwe spaarlamp betaal je meestal zelf, maar groot onderhoud van het huis komt voor rekening van de huisbaas. De rechten en plichten voor huurder en verhuurder vind je op de site van de Rijksoverheid. De Woonbond heeft een website die zich speciaal richt op het huren van een kamer.

Huurcontract

Als je een kamer huurt, maak dan goede afspraken. Het liefst met een huurcontract. Om die af te sluiten moet je wel 18 jaar of ouder zijn. Ben je jonger en moet je een huurcontract afsluiten? Neem dan contact met ons op, via onze Vraagbaak.

Op internet zijn voorbeelden van huurcontracten te vinden. Moet je je huur contant betalen zonder huurcontract? Dat is niet verstandig. Vraag in ieder geval om een betalingsbewijs van alles wat je betaalt.

Huurbescherming

Als de verhuurder je de huur opzegt en je bent het hier niet mee eens, dan moet de verhuurder naar de rechter om je het huis uit te krijgen. Bij een hospita en anti-kraak is de huurbescherming beperkter. De eerste negen maanden kan de hospita bijvoorbeeld zonder meer de huur opzeggen. Meer hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Onderhuur

Tijdelijk een kamer overnemen van iemand die bijvoorbeeld stage loopt in het buitenland, heet 'onderhuur'. De huiseigenaar moet hier altijd toestemming voor geven. Ook als onderhuurder heb je recht op huurbescherming. Meer uitleg over onderhuur en huurbescherming lees je op Rijksoverheid.nl.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten