Skip to content

Kosten op kamers

Op kamers wonen kost geld. Het is meer dan alleen de huur betalen, je hebt ook spullen nodig om je kamer in te richten. Je wilt na het studeren en stappen toch wel in je eigen bed liggen. En een tv is ook wel fijn. Zelfs een stofzuiger is zo nu en dan best handig.

Je kunt de kosten van op kamers wonen verdelen in eenmalige en vaste kosten. Eenmalige kosten zijn bijvoorbeeld borg, administratiekosten, sleutelgeld, inrichtingskosten en overnamekosten. Vaste kosten zijn huur, gas, water, licht, telefoon, gemeentelijke heffingen en verzekeringen.

Verder heb je natuurlijk geld nodig voor eten en drinken, kleding, abonnementen en contributies, vakantie en uitgaan. En als je tv kapot gaat, zijn de reparatiekosten ook voor jou. Het is slim om op een rijtje te zetten wat je per maand uitgeeft. Wil je weten hoe? Kijk dan op www.nibud.nl/consumenten/rondkomen-van-je-studentenbudget.

Kijk voor meer informatie over de kosten van op jezelf wonen op www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-studeren.

Sparen moet

Reken er maar op dat je eenmaal op kamers veel meer vaste uitgaven hebt dan wanneer je thuis woont. En reken erop dat je geld apart moet zetten voor grotere uitgaven zoals kleding, meubels, huishoudelijke apparaten en ook reparaties of een vakantie. In een gemiddeld huishouden moet je uitgaan van € 60,- per maand voor dit soort reserveringen.

Huurtoeslag

Als je een uitkering hebt of een laag inkomen, dan kun je soms in aanmerking komen voor huurtoeslag. Je moet in elk geval een zelfstandige woning huren, dat wil zeggen met een eigen keuken, douche of bad en toilet. Via de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en huurtoeslag digitaal aanvragen. Een papieren versie kun je aanvragen via de belastingtelefoon: 0800 0543.

Huurtoeslag berekenen

Op de website van de huurcommissie kun je via de ‘huurprijscheck' eenvoudig controleren of de huurprijs van je woning redelijk is. Als je het niet eens bent met de hoogte van je huur, kun je deze huurcommissie inschakelen.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten