Skip to content

Politie en strafrecht

Heb je iets strafbaars gedaan? Heeft de politie je opgepakt? Moet je kiezen tussen een traject van HALT of Justitie?

De politie is ervoor om te zorgen dat iedereen zich veilig voelt. Daarom handhaaft zij orde en rust en daarom zorgt de politie voor het oplossen van misdrijven, voor hulpverlening en preventie.

Als je bent opgepakt door de politie is dat meestal omdat je iets strafbaars hebt gedaan. Je wordt dan voorgeleid aan de Hulpofficier van Justitie, er volgt een verhoor en de politie verzamelt getuigen en bewijs.

Ben je het niet eens met het optreden van de politie, dan kun je een klacht indienen. Je kunt bellen met de klachtencoördinator van Hollands Midden, telefoon 0900 8844.

Luistert de politie niet naar je klacht dan kan de Nationale Ombudsman je helpen. Bel dan 0800 - 335 55 55 of kijk op Nationaleombudsman.nl.

Halt of justitie?

Ben je tussen de 12 en 18 jaar en heb je voor het eerst iets strafbaars gedaan? Dan kun je kiezen: naar HALT of naar Justitie. Kies je voor HALT dan krijg je de mogelijkheid om je fout te herstellen, bijvoorbeeld door een leer- en werkopdracht. Als je dit succesvol afrond krijg je geen strafblad. Lukt dit niet of is je vergrijp ernstig, dan ga je meteen naar Justitie.

Jeugdreclassering

Ben je in aanraking geweest met de politie en heb je minstens één proces verbaal, dan word je bij de jeugdreclassering gemeld. De jeugdreclassering begeleidt jongeren van 12 t/m 18 jaar die in aanraking zijn gekomen met de politie. De Raad voor de Kinderbescherming geeft hierbij advies over de verdere aanpak om zo te voorkomen dat deze kinderen in herhaling vallen.

Meer informatie

Heb je vragen over veiligheid of wil je weten wat wel en niet mag en wat de straffen zijn? Dan kun je terecht op Vraaghetdepolitie.nl. Voor jongeren tot 18 jaar geldt het jeugdstrafrecht. Informatie daarover vind je op de website van het Openbaar Ministerie.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap