Skip to content

Tips voor jonge mantelzorgers

Moet jij thuis vaak meehelpen, omdat er bij jou iemand lang ziek is, of gehandicapt, in de war, depressief of verslaafd? Als je vaak voor je familielid zorgt, lees dan de volgende tips.

Tip 1: Praat met iemand die je vertrouwt

Het helpt om je hart te luchten en om te horen hoe anderen in je gezin de situatie beleven. Is dit binnen je gezin moeilijk? Denk dan eens aan een vriend of vriendin of iemand van school bijvoorbeeld je mentor of een leraar waarmee je het goed kunt vinden.

Als iemand weet wat er bij jullie thuis aan de hand is, kan hij of zij er rekening mee houden of hulp bieden. Deel daarom je zorgen. Zoek iemand die je vertrouwt en trek aan de bel.

Weet je niet bij wie je terecht kunt? Neem dan contact met ons op.

Tip 2: Zoek informatie over de ziekte of beperking

Weten wat er aan de hand is, geeft meer grip op de situatie. Als je bijvoorbeeld weet waarom het gedrag van je broer met autisme anders is, helpt dit de situatie beter te begrijpen. Het maakt het niet altijd makkelijker maar wel duidelijker.

Voor informatie over verschillende stoornissen, ziektes of handicaps kun je bijvoorbeeld terecht bij je huisarts of een gespecialiseerde verpleegkundige. Op gezondheidsplein.nl is veel informatie te vinden. En ook op kankerspoken.nl, of drankjewel.nl.

Tip 3: Vraag om hulp

Het kan zijn dat je inmiddels gewend bent aan extra taken en dit normaal bent gaan vinden. Maar als deze extra taken ervoor zorgen dat je te veel andere dingen niet meer kunt (zoals huiswerk maken of leuke dingen doen met vrienden), mag je best eens voor jezelf opkomen en om hulp vragen.

Zet eens op een rijtje wat je allemaal extra doet. Bedenk wat iemand anders (zo nu en dan) zou kunnen doen of overnemen. Je kunt ook samen met je ouders op zoek naar (professionele) hulp, bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie.

Tip 4: Zorg goed voor jezelf

Je kunt de zorg voor de ander het beste volhouden als je ook goed voor jezelf zorgt. Beweeg voldoende en reageer je lekker af met sporten. Dit helpt om alles even te vergeten.

  • Je gezondheid is belangrijk. Probeer zo gezond mogelijk te eten en breng tijd door met mensen die je energie geven. Ga er gewoon even op uit en maak plezier.
  • Voel je niet schuldig als je iets leuks gaat doen. Geef thuis aan wanneer je voor hen klaar kunt staan. Dat is niet egoïstisch maar nodig om je taken thuis vol te houden.
  • Het grote gevaar is dat je je terugtrekt. Maar het is juist belangrijk leeftijdsgenoten te blijven ontmoeten, ook al denk je dat daar geen tijd voor is.
  • Koop iets leuks voor jezelf. Je mag jezelf best eens verwennen. Het hoeft niet groot of duur te zijn, als je er maar plezier in hebt. Wanneer je veel zorgen hebt, dan is het goed als daar prettige dingen naast staan. Dat houdt je in evenwicht.

Tip 5: Ontmoet andere jonge mantelzorgers

Zoek contact met andere jongeren die ook zorgen voor een gezinslid. Vaak heb je aan een half woord genoeg en geeft het een prettig gevoel andere jongeren te ontmoeten die precies snappen wat jij bedoelt en meemaakt. Met hen kun je verhalen uitwisselen, even klagen, lachen of elkaar steunen in zware tijden.

Je kunt ook een vraag te stellen op ons forum.

copyright voor deze tips: © Steunpunt Mantelzorg Zuid

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten