Skip to content

Interview JAR

Even voorstellen: Annabel de Goede (ten tijde van dit interview 16 jaar)

Annabel de Goede is een enthousiaste en betrokken meid van 16 jaar. Ze heeft net haar tentamens achter de rug en ze heeft op het moment van het interview net zomervakantie.

Na de zomervakantie gaat ze haar eindexamenjaar in aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Ze is er nog niet helemaal over uit of ze geneeskunde of bestuurskunde gaat studeren. Ze heeft plezier in het met mensen werken en dingen te organiseren en te regelen. Geen wonder dat ze al 5 jaar actief is in de Jongeren Advies Raad (JAR).


Annabel tennist en fotografeert graag. Ze wil graag genieten van het leven met vrienden en familie. Haar droom is dan ook om gelukkig en actief te blijven door te werken, te sporten en met familie en vrienden samen te zijn.

Opvoeding van Annabel en haar opvoedtips aan ouders

Annabel heeft nog een oudere broer, Jaap, van 18 jaar en 2 jongere halfzusjes van 4 en 2 jaar oud. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont sinds 10 jaar om het weekend bij haar vader. Doordeweeks woont ze bij haar moeder.

“Mijn ouders hebben mij altijd op een positieve manier opgevoed. Zelf ervaren en uitproberen hoort daarbij. Het gaat er om dat ik goed in mijn vel zit, wat goed voelt, dus niet prestatiegericht”.


Annabels ouders helpen haar bij het zelf leren keuzes maken en de consequenties daarvan te leren overzien. Haar ouders laten Annabel vrij los en ze is nu steeds meer haar eigen leven aan het leiden. Maar daarbij vinden ze het thuis belangrijk om samen te zijn, bijvoorbeeld tijdens het eten.

‘Mijn ouders laten me nu wel los, maar ze weten bijvoorbeeld altijd waar ik ben. Als ik naar een feestje ga, wil m’n moeder het adres weten. En dan denk ik: “Oh mam, niet zo overbezorgd!” Ik wil losgelaten worden, maar ik begrijp het ook wel.’


Tips voor ouders van pubers vind Annabel eigenlijk lastig om te beantwoorden, maar ze schudt zo 3 toptips uit haar mouw! ‘Elk kind is anders, dus dan voed je ook op een manier op die past bij dat kind. Maar het belangrijkste vind ik: vertrouwen geven, uitleg geven en in gesprek blijven met je kind, ook als het minder goed gaat.’

De Jongeren Advies Raad van Zoeterwoude

Annabel is al 5 jaar actief in de Jongeren Advies Raad (JAR). Sinds mei 2012 zit ze de groep voor. De JAR is ontstaan uit een jongerenpeiling in 2004 door de gemeente Zoeterwoude. Jongeren gaven aan plannen en ideeën te willen inbrengen.

De JAR komt op voor de belangen van jeugd, geeft advies over jeugdbeleid van Zoeterwoude en organiseren sociaal culturele activiteiten.

‘We hebben net een jeugdweekend achter de rug met hutten bouwen voor kinderen en een kinderpicknick.

Daarnaast zijn we bezig om het ‘jongerencompliment’ handen en voeten te geven; een lintje voor jongeren die bijzondere en vrijwillige acties hebben ondernomen. En we proberen free WiFi in Zoeterwoude te krijgen, onder andere zodat jongeren bij de ontmoetingsplaats met hun smartphones in contact kunnen blijven met elkaar.’

De JAR komt maandelijks bij elkaar in het gemeentehuis. Zij worden begeleid door de bevlogen beleidsmedewerker jeugd van de gemeente, Myriam van Dijk. Vijf keer per jaar spreekt de JAR met de burgemeester over hun plannen en bevindingen.


De JAR wordt vertegenwoordigd door jongeren uit groep 8 tot en met mensen die al een vervolgopleiding zijn begonnen na het voortgezet onderwijs. Qua leeftijd en opleidingsniveau loopt het uiteen. Dat maakt de groep ook bijzonder en representatief.


De JAR heeft ook een facebook-pagina waar jongeren tips kunnen ‘droppen’ en informatie kunnen vinden.

Hoe het CJG jongeren kan bereiken

De JAR heeft vooral gezorgd voor het bereiken van jongeren tijdens de totstandkoming van het CJG Zoeterwoude. Enkele leden hebben de startbijeenkomst CJG bijgewoond. De JAR heeft een USB-stick ontworpen.


Alle Zoeterwoudse jongeren hebben vorig jaar een brief thuisgestuurd gekregen over het CJG en een waardebon om deze gratis USB-stick op te halen bij het CJG-loket. Er kwamen behoorlijk veel jongeren op af. Toch blijft het lastig om alle jongeren te bereiken. Het CJG blijft een taak houden in het creëren van betrokkenheid. ‘Het CJG moet in the picture blijven bij jongeren. Door bijvoorbeeld posters op te hangen op verschillende plekken met bepaalde thema’s er op. Het belangrijkste is dat jongeren weten wat het CJG voor je kan betekenen en wat het kan bieden. Jongeren hebben dan zelf de keuze waar ze met hun vraag naar toe willen.’

Jong zijn in Zoeterwoude

Annabel haalt herinneringen op: ‘Opgroeien in Zoeterwoude heb ik leuk gevonden, op straat spelen, in- en uitlopen bij kinderen uit de straat. Op het moment dat je naar het voortgezet onderwijs moet, moet je buiten Zoeterwoude zijn. Leiden of Zoetermeer zijn dan de steden waar je naar school kunt. Daar leer je ook weer andere mensen kennen. Nu ik 16 ben, vind ik het nog steeds leuk om in Zoeterwoude te wonen. Ik zie vrienden van de basisschooltijd nog tijdens het tennissen of met uitgaan. Dat vind ik fijn.’


Verbeterpunten heeft Annabel eigenlijk niet, behalve dat ze vindt dat de gemeente vooral door moet gaan met de rol die de JAR heeft gekregen in Zoeterwoude. ‘We worden serieus genomen en we blijven in gesprek met de andere jongeren uit Zoeterwoude en met de gemeente. En dat vind ik erg waardevol!’

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten