Skip to content
Gehoorschade

Gehoorschade

Heb jij wel eens een piep of suis in je oren? Bijvoorbeeld nadat je harde muziek luisterde? Dat is het eerste teken dat je oren te veel belast zijn.

Wat is gehoorschade?

Gehoorschade gaat vaak heel geleidelijk en er zijn meerdere vormen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je steeds minder hoort. Maar het kan ook zijn dat je een piep hoort of dat de geluiden vervormen. Als je gehoorproblemen hebt kun je concentratieproblemen krijgen en minder goed presteren op school. Kijk voor uitleg over het gehoor op Oorcheck.nl.

Is gehoorschade blijvend?

Een harde piep kan soms pas na een paar dagen weer weggaan, maar ook voor altijd blijven. Als je steeds minder hoort, word je gedeeltelijk doof. Dat geneest niet en is dus blijvend.

Hoe hard is hard?

Het aantal decibellen geeft aan hoe hard het geluid is. Het geluid van een disco is ongeveer 110 decibel en van een straaljager 130 decibel. Over het algemeen geldt: hoe harder het geluid, hoe vaker en hoe langer je ernaar luistert, hoe groter de kans op gehoorbeschadigingen.

Op de website JouwGGD.nl vind je een overzicht van bij hoeveel decibel je gehoorschade kunt oplopen.

Tips om gehoorschade te voorkomen

De belangrijkste tips zijn:

  • Zet de muziek op je MP3-speler of telefoon zachter.
  • Gebruik een goede koptelefoon of oortjes. Een 'over-ear'-koptelefoon sluit je oren goed af voor geluiden uit je omgeving en niet te dicht op je trommelvlies. 'In-ear'-oortjes zitten juist wel dicht op je trommelvlies. Let daarbij extra op dat het geluid niet te hard staat. Met de functie noise cancelling heb je helemaal geen last van geluiden uit je omgeving. Dan hoeft het volume nooit te hard.
  • Om jezelf te beschermen, kun je op je telefoon een volumebegrenzer instellen. Hoe je dit doet, lees je op Veiligheid.nl.
  • Doe oordopjes in als je uitgaat. Het beste zijn oordoppen met muziekfilter zodat je de muziek nog goed kunt horen en nog met je vrienden kunt praten.

Maar, je kunt nog meer doen!

  • Ga altijd zo ver mogelijk van geluidsboxen af staan: minimaal 2 meter als je binnen bent en minimaal 10 meter als je buiten bent, bijvoorbeeld op een festivalterrein.
  • Neem regelmatig een 'oorpauze': ga even naar buiten of doe je hoofdtelefoon af.

Een gehoortest

Denk je dat je gehoorschade hebt? Doe dan de test op Oorcheck.nl of ga naar je huisarts voor een gehoortest.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten