Skip to content
Ziekte van Pfeiffer

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is besmettelijk en wordt makkelijk overgedragen via speeksel. Het wordt daarom ook wel de 'kusziekte' genoemd.

Wat zijn de symptomen van Pfeiffer?

Jongeren kunnen er behoorlijk last van hebben.

  • Je krijgt eerst last van keelpijn, koorts en opgezette klieren. Dit duurt veel langer dan bij een normale keelontsteking of verkoudheid.
  • Meestal ben je erg moe.
  • Ook kun je last hebben van hoofdpijn, misselijk worden, veel zweten en hoesten.

Pfeiffer gaat meestal vanzelf over, maar het is niet te voorspellen hoe lang dat zal duren. Het kan van 4 weken tot zelfs een paar maanden duren.

De ziekte van Pfeiffer is besmettelijk

Je kunt de ziekte van Pfeiffer krijgen door uit het glas te drinken of met het bestek te eten van iemand die besmet is. Of door te zoenen. Je kunt niet besmet raken door te niezen of te hoesten: het virus kan namelijk niet overleven in de lucht. Meer informatie lees je op RIVM.nl.

Kan ik ook besmet raken?

Dat hoeft niet. De meeste mensen hebben de ziekte van Pfeiffer namelijk al gehad toen ze kind waren, maar als kind merk je niet zoveel. Je krijgt het niet opnieuw, omdat je lichaam weet hoe het de ziekte kan bestrijden.

Naar de huisarts

Als je denkt dat je de ziekte van Pfeiffer hebt, kun je het beste naar de huisarts gaan. Je huisarts neemt dan bloed af en stuurt dit voor onderzoek naar een laboratorium.

Hoe word ik weer beter?

Medicijnen tegen Pfeiffer bestaan nog niet. Je kunt daarom het beste zoveel mogelijk rusten en een paracetamol nemen tegen de hoofdpijn en de koorts.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten