Skip to content

De pil

Een van de bekendste en meest betrouwbare anticonceptiemiddelen is de pil. De pil beschermt tegen zwangerschap, maar niet tegen soa's. Gebruik daarom ook altijd een condoom.

Hoe werkt de pil?

De pil geeft een bepaalde hoeveelheid hormonen af en beschermt je bij goed gebruik tegen zwangerschap. De meeste pillen zijn combinatiepillen en bevatten de hormonen oestrogeen en progesteron.

Slik elke dag één pil

De pil zit meestal verpakt in een strip van 21 stuks. Je slikt dagelijks op hetzelfde tijdstip één pil. Wanneer je de 21 pillen hebt ingenomen, slik je maximaal 7 dagen geen pil. Dit heet de stopweek en in deze week wordt je ongesteld. Ook tijdens de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap.

Waar kan ik de pil kopen?

De pil wordt gemaakt in veel verschillende sterktes. Daarom is de pil alleen verkrijgbaar met een recept. Het eerste recept voor de pil krijg je bij je huisarts of bij het Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Herhaalrecepten kun je gewoon via de apotheek krijgen.

Wat is Double Dutch?

Double Dutch betekent dat een meisje een anticonceptiemiddel gebruikt - zoals de pil - en de jongen een condoom. Dan ben je én beschermd tegen soa's én tegen zwangerschap.

Andere middelen dan de pil

Je hoeft niet per se de pil te gebruiken als voorbehoedsmiddel. Er zijn ook andere methoden om een zwangerschap te voorkomen: het spiraaltje, de anticonceptiering, het hormoonstaafje, de prikpil en de hormoonpleister. Je huisarts kan je helpen bij je keuze. Kijk ook op Anticonceptievoorjou.nl voor meer informatie.

Ik ben de pil vergeten! Wat nu?

Als je de pil gebruikt en deze vergeet te slikken, lees dan de bijsluiter goed door. Daar staat in wat je moet doen. Als je vragen hebt of het niet begrijpt, neem dan contact op met Sense of je huisarts.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten