Skip to content
Praten over seks met je vriend(in)

Praten over seks met je vriend(in)

Jullie maken vast wel eens grapjes over seks waar je samen hard om kunt lachen. Maar hoe praat je met elkaar over wat jullie fijn vinden en waar jullie grenzen liggen?

Praten over seks is spannend

Je kunt je ongemakkelijk voelen als je met je vriend(in) over seks wilt praten, maar het is belangrijk dat jullie elkaar leren kennen en dat jullie van elkaar weten wat jullie wel en niet fijn vinden.

Aan de andere kant, als je niet met de ander kunt praten over (veilige) seks, moet je je eerst afvragen of je eigenlijk wel aan seks met diegene moet beginnen.

Praten over seks: vijf tips

Zeggen wat je lekker vindt, of wat je niet wilt, is belangrijk. Zeker als de ander iets doet wat jij niet wilt of niet fijn vindt. Maar vaak gaan deze gesprekken anders dan verwacht. Soms komen onderwerpen op tafel waar jijzelf, of de ander, nog niet klaar voor bent.

Houd daarom de volgende vijf tips in je achterhoofd als je met je vriend of vriendin gaat praten over seks.

  1. Laat de ander uitpraten, zodat je het hele verhaal kunt horen. Ook al ben je het er niet mee eens. Je wilt vast dat je vriend(in) jou ook laat uitpraten.
  2. Respecteer elkaars mening. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en je hoeft niet overal hetzelfde over te denken.
  3. Je hebt de vrijheid om te zeggen wat je wilt. Als je een onderwerp absoluut niet wilt bespreken, zeg dat dan. Respecteer ook de ander als hij of zij iets niet wil bespreken.
  4. Probeer tijdens het gesprek je gevoelens in bedwang te houden. Wat de ander ook zegt over zijn of haar wensen, het zijn maar woorden.
  5. Als een leuk gesprek een ruzie wordt, zeg dan dat je een andere keer verder wilt praten en nu even wat anders gaat doen. Jullie hebben dan allebei tijd om erover na te denken.

Waar kan ik advies vragen?

Als je nog niet met je vriend(in) over seks durft te praten, kun je ook bellen of chatten met iemand van Sense.info (0900-4024020) of De Kindertelefoon (0800-0432). Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450. Samen kunnen jullie bespreken hoe jij je grenzen kunt aangeven.

Let op lichaamstaal

Het lijkt vreemd, maar de meeste communicatie is 'non-verbaal'. Niet met woorden, betekent dat. Let daarom op elkaars lichaam: de lichaamstaal. Daaraan kun je ook merken of de ander iets wel of niet lekker vindt.

  • Hoe is de lichaamshouding?
  • Hoe is de ademhaling?
  • Maakt de ander geluidjes? Of niet?
  • Welke emotie laat het gezicht zien?
  • Hoe gebruikt de ander zijn of haar handen?

Kijk ook eens bij:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten