.jpg)
Ruzie met je ouders
We hebben allemaal wel eens ruzie thuis, bijvoorbeeld over:
- regels(Externe link);
- huiswerk(Externe link);
- school(Externe link);
- gedrag(Externe link);
- uitgaan;
- geld(Externe link).
Maar als het zo erg wordt dat je er last van hebt, is het tijd om er iets aan te doen.
Hoe kun je ruzie voorkomen?
Ruzie is niet altijd te voorkomen, maar je kunt het wel proberen. Als je voelt dat je boos of verdrietig wordt, probeer dan rustig te blijven. Bijvoorbeeld door even tot tien te tellen. Of vraag op een rustige toon: 'Zullen we hier een andere keer verder over praten?' Zeggen dat je voelt dat je boos(Externe link) of verdrietig(Externe link) wordt, kan ook helpen.
Probeer in ieder geval te voorkomen dat je kwetsende of nare dingen zegt tegen je vader of moeder.
De ruzie uitpraten
Het is belangrijk om een ruzie samen uit te praten. Als je blijft praten met je ouders over wat je voelt, denkt en wilt, leren jullie elkaar beter begrijpen. Ook je ouders waren ooit puber. Vraag je ouders hoe hun puberteit was en waar zij meningsverschillen over hadden met hun ouders.
Praten op een rustig moment
Ga in gesprek met je ouders op een rustig moment. Soms is het fijn om eerst met één van je ouders het gesprek aan te gaan in plaats van met beide tegelijk.
Bereid het gesprek voor
Bereid het gesprek voor. Eventueel samen met een vriend of vriendin. Waar heb je precies last van, hoe zou je het anders willen en waarom? Wanneer je aan je ouders kunt uitleggen waarom je iets graag wilt, begrijpen ze je beter.
Luister naar elkaar
Luister naar elkaar. Je kunt het gesprek aanpakken zoals bij een debat op televisie. Iedereen krijgt 10 of 15 minuten de tijd om te praten en de anderen mogen alleen luisteren. Als de beurt voorbij is, mag de volgende praten. Zo krijgt iedereen de kans om te zeggen wat hij of zij wil.
Gezinsoverleg
Je kunt de problemen binnen het gezin ook met zijn allen bespreken. Jullie kunnen het dan hebben over wat jullie graag willen en nodig hebben om zo ruzies iets makkelijker voorkomen.
Wat als de ruzie erger wordt?
Wat kun je doen als de ruzie steeds erger wordt en jullie er niet uitkomen? Praat dan met iemand over de ruzie. Bijvoorbeeld een oom of tante, een vriend of vriendin. Praten lucht op en iemand kan met je meedenken over wat je kunt doen. Of praat met de vertrouwenspersoon op school. Natuurlijk kun je ook bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl(Externe link) kun je ook met hen chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl(Externe link) of bel 0800-0450.
Anoniem en gratis hulp of advies?
.png)
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl(Externe link)Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
.jpg)
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!