Skip to content
Verzekeringen afsluiten

Verzekeringen afsluiten

Verzekeringen sluit je af om jezelf te beschermen tegen financiële gevolgen van bijvoorbeeld ongelukken, schade of ziekte.

De ziektekostenverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben. Deze wordt ook wel zorgverzekering genoemd. Tot je achttiende ben je gratis verzekerd op de polis van je ouders. Daarna moet je zelf betalen. Ook als je bij je ouders woont.

Je kiest een ziektekostenverzekering en betaalt voor het basispakket. Dit basispakket verzekert je tegen de kosten van bijvoorbeeld de dokter en het ziekenhuis. Kijk voor meer informatie over de ziektekostenverzekering op Zorgverzekeringslijn.nl.

Eigen risico

De eerste 385 euro aan medische kosten betaal je zelf. Dat heet het eigen risico. Je kunt je eigen risico tot maximaal 885 euro verhogen. Je betaalt dan minder premie, maar loopt een groter risico als je hoge zorgkosten hebt dat jaar.

Aanvullend verzekeren?

Naast het basispakket kun je je aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen of tandartskosten. Met een aanvullende verzekering zijn je maandelijkse kosten hoger.

Zorgtoeslag

Afhankelijk van je inkomen kom je misschien in aanmerking voor zorgtoeslag. Kijk hiervoor op Belastingdienst.nl.

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Als je op jezelf woont, kun je een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) afsluiten. Deze verzekering vergoedt de kosten als je schade veroorzaakt bij een ander. Bijvoorbeeld als je met je fiets tegen de auto van de buurman botst. Of, erger nog, als je een ongeval veroorzaakt waarbij iemand invalide raakt.

Als je deze verzekering niet hebt, kun je naast een schuldgevoel ook met extra kosten te maken krijgen. De premie van de WA-verzekering is niet zo hoog: het kost je maar een paar euro per maand.

Op WA.nl van het Informatiepunt Wettelijke Aansprakelijkheid vind je veel informatie over de verschillende verzekeringen die in Nederland worden aangeboden. Er wordt ingegaan op de aansprakelijkstelling en over aansprakelijk gesteld worden. Per type verzekering worden alle aspecten behandeld.

De inboedelverzekering

Als je op kamers woont, is het aan te raden een inboedelverzekering af te sluiten. Je verzekert hiermee de spullen in je huis (bijvoorbeeld je meubels, boeken en kleding) tegen brand, waterschade, vandalisme en diefstal.

Een inboedelverzekering kost een paar euro per maand. Bereken wat je spullen waard zijn en zorg ervoor dat je ze voor dat bedrag verzekert.

Andere verzekeringen

Naast de hierboven genoemde verzekeringen, zijn er ook andere verzekeringen waar je aan kunt denken:

  • Een uitvaartverzekering.
  • Een rechtsbijstandverzekering.
  • Een (doorlopende) reisverzekering.

Tips voor een goede verzekering

  • Je kunt vergelijkingswebsites gebruiken voor het vinden van een goede verzekering.
  • Let altijd goed op de voorwaarden. Als een verzekering heel goedkoop is, heeft dat vaak een reden.
  • Sluit alleen verzekeringen af die je nodig hebt. Je hebt immers al genoeg extra kosten als je op jezelf gaat wonen.
  • Heb je meer verzekeringen bij één maatschappij? Vraag dan naar de mogelijkheden van korting.

Kijk voor meer informatie over verzekeringen op Nibud.nl.

Meer informatie

Meer informatie over het afsluiten van verzekeringen als je op kamers gaat wonen, vind je op de website www.vanatotzekerheid.nl.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten