Skip to content

Dip of depressie?

Iedereen heeft wel eens een rotdag. Zo'n dag dat je nergens zin in hebt en dat je eerder huilt dan lacht.

Wat kun je doen bij een dip?

  • Probeer over je gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, een vriend of vriendin of een leraar op school.
  • Je kunt er ook (anoniem) over praten met een hulpverlener, bijvoorbeeld van de Kindertelefoon: 0800-0432. Je kunt ook chatten op hun site Kindertelefoon.nl. Als je ouder bent dan 18, kun je ook terecht op Allesoke.nl
  • Denk aan de dingen die goed gaan. Schrijf er elke dag drie voor jezelf op.
  • Doe elke dag minimaal één ding dat je écht leuk vindt.
  • Ga fietsen, wandelen of sporten. Als je beweegt, maakt je lichaam het stofje endorfine aan. Daar ga je je beter van voelen.
  • Zoek je vrienden wat vaker op, ook al zie je er tegenop.
  • Wat ook wel echt belangrijk is, is structuur; dus probeer wel elke dag uit je bed te komen en aan te kleden.

Wat is een depressie?

Als je al een paar weken met een rotgevoel rondloopt, heb je misschien een depressie. Dat is ernstiger dan een dip. Bijna 3% van de jongeren tussen de 13 en 18 jaar heeft een depressie.

Wat kun je doen bij een depressie?

Het is belangrijk om er wat aan te doen. Hoe eerder je hulp zoekt hoe beter.

Praat met je huisarts. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren (met klachten). Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Wat jij hen vertelt, mogen ze dus niet doorvertellen aan je ouders, je school, of je werkgever.

Misschien word je doorverwezen naar een kinder- of jeugdpsychiater. Deze kan soms besluiten dat een medicijn nodig is. Dit gebeurt meestal pas als andere manieren van behandeling niet genoeg helpen.

Online hulp

Wil je uitzoeken of je een dip hebt of een depressie? De websites Gripopjedip.nl en MINDblue.nl hebben testjes die je daarbij helpen. Op beide websites kun je ook online hulp krijgen.

Kijk ook eens bij:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap