Skip to content

Waar ga ik wonen?

Als je ouders gaan scheiden, zal een van de twee waarschijnlijk ergens anders gaan wonen. Maar wat betekent dat voor jou?

Mag ik kiezen waar ik ga wonen?

Als je nog geen 18 bent, mag je niet zelf kiezen bij wie je gaat wonen. Wel mag je je mening geven aan de rechter. Die beslist daarna wat hij het beste vindt voor jou.

Als je 18 wordt, mag je zelf kiezen waar je gaat wonen. De eerder gemaakte afspraken zijn dan niet meer geldig.

Ik ben het niet eens met de rechter

Heeft de rechter besloten dat je bij de ene ouder moet wonen, maar ben jij het daar niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken.

Neem contact op met de Kinderrechtswinkel bij jou in de buurt. Zij kunnen je er alles over vertellen.

Co-ouderschap

Sommige gescheiden ouders kiezen voor co-ouderschap. Dat betekent dat je evenveel dagen bij je vader, als bij je moeder woont. Misschien vind je dat fijn, omdat je allebei je ouders even vaak blijft zien. Maar het kan ook zijn dat je het helemaal niet fijn vindt.

Praat erover met je ouders

Het is belangrijk dat je praat met je ouders over waar jij graag wilt wonen. Want jouw mening telt ook!

Soms is dat lastig, bijvoorbeeld omdat je ouders veel ruzie hebben. Bedenk dan dat jouw ouders jou het liefst gelukkig zien en het beste voor jou willen.

Even je hart luchten?

Het is fijn om je verhaal te vertellen, dat lucht op. Praat er dus ook eens over met iemand anders die je vertrouwt, bijvoorbeeld met een vriend, vriendin, leraar of mentor op school. Of met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als jij. Op VillaPinedo.nl kun je in contact komen met een buddy.

Je kunt ook bellen of chatten met De Kindertelefoon: 0800-0432. Of laat een berichtje achter op het forum van VillaPinedo.nl. Ben je ouder dan 18, kijk dan eens op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Kijk ook eens bij:

Filmpje: Je mening telt! - Het kinderverhoor
Bron: Villa Pinedo
Ga mee met Susan en Esther naar de kinderrechter en bekijk hoe zij het gesprek ervaren.

Omgangsregeling

Waarschijnlijk maken je ouders een omgangsregeling. Daarin komt te staan dat je op bepaalde dagen bij je vader bent en op andere dagen bij je moeder. Jouw mening daarbij is belangrijk. Want vooral met verjaardagen, feestjes van opa's en oma's en andere belangrijke dagen moet het juist voor jou niet al te ingewikkeld worden. Op de website ouders uit elkaar vind je veel tips en informatie.

Soms vindt 1 van je ouders een nieuwe partner die misschien zelf ook kinderen heeft. Dat kan knap lastig zijn voor jou. Je moet wennen aan de nieuwe situatie. En misschien ben je bang dat je stiefouder meteen je echte ouder wordt? Dat hoeft trouwens niet. Je eigen ouders blijven je ouders. Ook als je vader of moeder met iemand anders trouwt.

Weglopen

Heb je problemen met je ouders? Weglopen op zich is nooit een oplossing. Misschien kan een instelling voor jeugdhulpverlening dan bemiddelen. Besluit je toch van huis weg te gaan, neem dan wel geld, een identiteitsbewijs en kleding mee. Zorg ook dat je onderdak hebt voor de eerste dagen.

Je kunt contact opnemen het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw woonplaats. Zij kunnen samen met jou kijken naar een oplossing.

Wil je eerst bellen, mailen of chatten? Neem dan contact met ons op. Ook is het aan te raden je ouders te laten weten dat je veilig bent en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Je kunt dit doen door een bericht voor hen achter te laten bij de weglooplijn: 035-628 28 28.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Voel je je soms alleen? Wil je je sociale leven een boost geven? Kijk dan eens op JoinUs.nu.

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten