Skip to content
Als iemand anders wordt gepest

Als iemand anders wordt gepest

Als je ziet dat iemand anders gepest of buitengesloten wordt, dan is dat niet leuk. Het liefst wil je de ander helpen, maar hoe?

Je kunt altijd iets doen tegen pesten

Het is niet makkelijk om iemand te helpen die gepest wordt, omdat je misschien bang bent dat je dan zelf ook gepest wordt. Maar ook zonder direct in te grijpen, kun je een enorme steun zijn voor de ander.

  • Laat je klasgenoot voelen, dat hij of zij niet alleen is. Praat eens met hem of haar en vraag wat je kunt doen om te helpen. Je kunt bijvoorbeeld samen praten met de mentor.
  • Kom voor je klasgenoot op en zeg tegen de pesters dat ze moeten ophouden. Dit kun je ook doen met je vrienden: samen sta je sterker.
  • Maak eens een praatje of vraag eens of hij of zij mee wil doen met een opdracht of in een groepje met de gymles.
  • Praat met een leraar of met je mentor over het pesten op school. De meeste scholen hebben een plan over hoe ze het pesten kunnen laten stoppen.

Wat als een leraar niets doet?

Scholen zijn verplicht om iets aan het pesten te doen. Als de leraar niet helpt bij het oplossen van het pesten vraag dan iemand anders om hulp. Bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon op school, de mentor of je ouders.

Wat als het pesten buiten school verder gaat?

Soms zorgt de aanpak van school dat het pesten op school stopt en buiten het schoolplein of buiten schooltijd verder gaat. Ook hier is het goed om hulp van anderen in te schakelen zoals een leraar, mentor of je ouders.

Online hulp

Je kunt iemand die gepest wordt ook helpen door hem of haar te vertellen dat je via de website Pestweb.nl kunt e-mailen en chatten. Daar vind je ook een forum waar jongeren hun verhaal kwijt kunnen. Natuurlijk kan de ander ook bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon. Is hij of zij ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Een weerbaarheidstraining volgen

Degene die gepest wordt aanraden een assertiviteitscursus of weerbaarheidscursus te gaan doen, is een goed idee. Bij zo'n cursus leer je beter voor jezelf opkomen. Je klasgenoot kan bij de huisarts vragen welke cursussen er zijn.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten