Skip to content

Pesten op school

Pesten kan de sfeer in de klas behoorlijk verpesten. Ook al ben je zelf geen slachtoffer of pestkop, je merkt het vast wel. Dan is het niet meer leuk om naar school te gaan.

Doe niet mee met pesten

Zie je dat er iemand wordt gepest? Ga dan in ieder geval niet meedoen, ook al lijkt het eerst best grappig. Daarmee maak je het juist nog erger.

Pesten oplossen met klasgenoten

Praat erover met je klasgenoten en zoek een oplossing. Zeg bijvoorbeeld samen tegen de pesters dat jullie het niet leuk vinden, dat de sfeer is verziekt en dat het pesten moet stoppen.

Pesten oplossen met je school

Lukt het niet om het zelf op te lossen of samen met klasgenoten? Praat dan met een leraar, je mentor of de vertrouwenspersoon. De school is verplicht het pesten aan te pakken.

Erover praten is geen verraden

Praten over pesten is absoluut geen klikken of verraden. Je helpt degene die gepest wordt, en dat is juist heel erg goed! Soms weten docenten niet dat iemand gepest wordt. Jij weet natuurlijk veel beter wat er in de klas of in de pauze gebeurt.

Met wie kun je er nog meer over praten?

Word je zelf gepest, of wordt er veel gepest bij jou in de klas? Bespreek het altijd met iemand, blijf er niet mee lopen!

  • Op NJI.nl lees je meer over met wie en hoe je praat over pesten.
  • Praat met de vertrouwenspersoon op jouw school of met je mentor.
  • Ga naar iemand anders toe bij wie je een vertrouwd gevoel hebt en die naar je wil luisteren.
  • Bel met De Kindertelefoon (0800-0432) of met Pestweb.nl (0800-2828280). Zij zitten klaar om naar jouw verhaal te luisteren en je te helpen. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap