Skip to content

Geschorst?

Als je het te bont hebt gemaakt op school, kan je school besluiten om je te schorsen of je zelfs van school te sturen.

Wat houdt schorsen in?

Als je geschorst wordt, moet de school je ouders een brief sturen. Daarin staat waarom je geschorst bent en voor hoe lang. En ook hoe je bezwaar kunt maken.

Duurt de schorsing langer dan een dag? Dan moet de school het melden bij de Inspectie van het Onderwijs. Je kunt maximaal een week worden geschorst.

Schorsing is geen vrij

Als je geschorst bent, mag je geen lessen volgen. Maar je bent ook niet vrij. De school verwacht wel dat je je schooltaken doet en spreekt met jou af wat je moet doen en wanneer.

Tip: vraag je klasgenoten wat het huiswerk is voor de lessen die je mist. Zo voorkom je dat je straks achterloopt op de rest. Vraag ook of je de aantekeningen mag overnemen of kopiëren.

Van school gestuurd worden?

Een schorsing is eigenlijk een soort laatste waarschuwing. Als je je na de schorsing niet beter gedraagt, kan de school besluiten om je van school te sturen.

Klachten over school of leraren?

Als je het niet eens bent met de beslissing van school, kun je ook praten met iemand van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS): 020-5244060. Kijk op Laks.nl voor meer informatie.

Wat als je geschorst wordt?

Elke school gaat er anders mee om, maar je wordt nooit zomaar geschorst of van school gestuurd. Een school mag dat alleen besluiten als je je bijzonder ernstig misdraagt. Gebeurt dat vaker en toon je geen verbetering in je gedrag? Dan geef je de school goede redenen om je te schorsen of weg te sturen.

Elke school heeft in de schoolgids staan hoe er wordt omgegaan met schorsen en wegsturen. Dat is verplicht.

Wat gebeurt er als je geschorst wordt?

Afhankelijk van de ernst van je misdragingen kan een schorsing 1 tot maximaal 5 dagen duren. Er gaat een gesprek aan vooraf en het schoolbestuur is verplicht je ouders schriftelijk te informeren over de reden van schorsing. Als de school je langer dan vijf dagen wil schorsen, moeten de Onderwijsinspectie en de leerplichtambtenaar dat weten.

Gedraag je je na een schorsing niet beter, dan krijg je een waarschuwing. Het schoolbestuur kan definitief besluiten om je van school te sturen.

Meer informatie

www.rbl-hollandrijnland.nl

www.onderwijsinspectie.nl

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Voel je je soms alleen? Wil je je sociale leven een boost geven? Kijk dan eens op JoinUs.nu.

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten