Skip to content
Naar het hbo of de universiteit

Naar het hbo of de universiteit

Heb je een havo-diploma of mbo-diploma op niveau 4? Dan kun je naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Heb je een vwo-diploma? Dan kun je naar de universiteit.

Wat wil je studeren?

Laat je goed informeren over de studies of studierichtingen die jou leuk lijken. Je vindt natuurlijk al heel veel informatie op de website van de hogeschool of universiteit en je kunt ook naar open dagen gaan.

Kijk ook hoe studiefinanciering voor jouw opleiding is geregeld en of je op kamers wilt gaan wonen.

Weet je het niet zeker?

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Praat er dan eens over met vrienden, vriendinnen, je ouders of met je mentor op school. Maar bedenk wel: maak je eigen keuze. Het is jouw toekomst.

Meeloopdag

Probeer een dag mee te lopen met een student van de studie die jij graag wilt doen. Of met iemand die al een beroep uitoefent dat hij met die studie heeft kunnen kiezen. Veel opleidingen bieden een meeloopdag.

Toelatingseisen

Sommige opleidingen verwachten bepaalde kwaliteiten van je, zoals de kunstacademie of de hogere hotelschool. Daarom moet je voor die opleidingen eerst een toelatingsexamen doen. Het kan zijn dat je voor een opleiding een bepaald profiel of specifieke vakken moet hebben gevolgd. Kijk bij de opleiding van jouw keuze voor de toelatingseisen.

Lotingstudie

Sommige studies hebben beperkt plaats: niet iedereen die zich inschrijft kan starten. Ze werken daarom met loting. Lees op DUO.nl wat je kunt doen als jij je wilt aanmelden voor een lotingstudie.

Tip: heb je je aangemeld voor een studie waarvoor geloot wordt? Schrijf je dan voor de zekerheid ook in voor een andere studie.

Naar de universiteit

Je kunt je inschrijven voor een studie aan de universiteit (wetenschappelijk onderwijs, wo) als je:

  • een vwo-diploma hebt;
  • alle vakken uit het eerste jaar (je 'propedeuse') hebt behaald op het hbo;
  • na het hbo nog een wetenschappelijke vervolgstudie wilt volgen.

Hbo-diploma en vervolgstudie

Als jij je hbo-diploma hebt gehaald, kun je gaan werken. Je kunt ook kiezen om een vervolgstudie te volgen aan de universiteit waarin jij je verder specialiseert. Deze vervolgstudie duurt één of twee jaar.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten