Skip to content
Zelf opvoeden

Zelf opvoeden

Ben je zwanger, of is je vriendin zwanger, en heb je besloten het kindje te houden en zelf op te voeden? Dan zijn een paar dingen goed om te weten:

Je staat er niet alleen voor!

Vader of moeder worden is niet zomaar iets dat je er even bij doet. Het is een grote verantwoordelijkheid en het kost veel tijd en energie. Maar je staat er niet alleen voor. Je kunt je ouders, andere familieleden, vrienden en vriendinnen vragen om steun en hulp.

Daarnaast zijn er organisaties die jonge ouders helpen. Op Fiom.nl vind je veel informatie voor jonge ouders.

Samen met de vader

Gaan jullie samen voor het kind zorgen? Misschien denk je er ook over om te trouwen. Dat hoeft niet per se. Als je niet getrouwd bent, kan de vader zijn kind erkennen bij de gemeente. Meer informatie hierover vind je bij je eigen gemeente.

Kan ik nog naar school?

Vader of moeder zijn is lastig te combineren met naar school gaan. Maar het kan wel. Tips:

  • Praat op school met je mentor of studiebegeleider. Samen kun je een plan maken hoe je je diploma gaat halen.
  • Vraag je ouders of zij willen oppassen als jij naar school bent of huiswerk moet maken.
  • Gaat je kind naar de opvang? Check dan bij de Belastingdienst of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Dat kan een hoop geld schelen.

Combineren met werk of studie

Werk je al? Dan heb je waarschijnlijk recht op ouderschapsverlof en ook op kinderopvangtoeslag. Het is in ieder geval slim om dat even uit te zoeken. Tip: maak ook goede afspraken met je baas. Bijvoorbeeld dat je niet meer 's avonds hoeft te werken.

Meer informatie en tips over studeren met een kind vind je op Studerendemoeders.nl

Een eigen woning

Jonge ouders krijgen soms voorrang als ze op zoek zijn naar een eigen woning. Vraag daarvoor urgentie aan bij de woningstichting in jouw woonplaats. Urgentie betekent dat iets dringend is. Als je weinig inkomen hebt, kun je ook huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Kijk ook eens bij:

Boekentip: Tienermoeder van Zoë

Als Emma 11 is, scheiden haar ouders. Ze pendelt heen en weer tussen haar vader en moeder die allebei kort na hun scheiding al met nieuwe liefdes voor de dag komen. Een tijd van onveiligheid zorgt ervoor dat Emma afleiding zoekt bij haar vrienden én in een korte relatie. Totdat de telefoon gaat: 'Er is iets misgegaan met het condoom, Emma!' De woorden dreunen. Emma doet een zwangerschapstest. Gelukkig, niet zwanger!

Maar als ze de 2 daaropvolgende maanden niet ongesteld wordt, neemt haar ongerustheid toe. Samen met een vriendin bezoekt ze haar huisarts zonder dat haar moeder het weet, en dan blijkt het tegendeel waar te zijn...

In dit waargebeurde verhaal schrijft Emma over hoe ze koos voor haar kind. Over welke taboes en vooroordelen er zijn over tienermoeders en hoe ze van een moeilijke start het beste heeft gemaakt.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten