Skip to content

De nieuwe vriend(in)

Als je vader een nieuwe vriendin krijgt of je moeder een nieuwe vriend, kan er veel veranderen. Zeker als ze gaan samenwonen.

Wennen aan elkaar

Het duurt altijd even voordat iedereen gewend is aan de nieuwe situatie. Neem daar de tijd voor. Probeer de nieuwe partner te leren kennen. Misschien is het eigenlijk wel een heel leuk persoon.

Wat als je het niet leuk vindt?

Zijn er dingen die je niet prettig vindt? Probeer daar dan met je ouders, met de nieuwe partner of met beide over te praten. Doe dat dan op een rustige manier en op een rustig moment. Zeg wat je voelt en niet wat hij of zij in jouw ogen allemaal fout doet.

Tip: samen iets leuks doen

Spreek met je vader of moeder af dat je eens in de maand samen iets leuks doet, zonder de nieuwe partner erbij.

Nieuwe regels thuis

Het kan zijn dat de regels thuis gaan veranderen. Je moeder of vader en je stiefmoeder of -vader bepalen die nu samen. Dat kan lastig zijn, zeker als je het ergens niet over eens bent.

Probeer rustig uit te leggen wat jij van de nieuwe regels vindt. En stel ook voor hoe het volgens jou anders kan.

Met wie kan ik erover praten?

Heb je moeite met de nieuwe partner van je vader of moeder? Of met de kinderen van de nieuwe partner? Praat er dan over met je ouders. Als ze weten hoe jij je voelt, kunnen ze daar meer rekening mee houden.

Als je het liever met iemand anders bespreekt, vraag dan een goede vriend(in), een familielid, of iemand anders die je vertrouwt om hulp. Je kunt ook bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je met hen chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten