Skip to content

Ruzie met een vriend(in)

Ook de beste vrienden en vriendinnen hebben wel eens ruzie. Dat betekent niet meteen dat je vriendschap niets meer waard is.

De ruzie uitpraten

Als je ruzie hebt met een vriend(in), kun je je heel boos of verdrietig voelen. Daarom is het goed om de ruzie samen uit te praten, hoe moeilijk dat ook lijkt.

Bedenk dat jullie allebei eigenlijk heel graag willen dat het weer goed is tussen jullie. En dat de meeste ruzies op een misverstand berusten, of eigenlijk om maar iets heel kleins gaan.

Tips om de ruzie uit te praten

  • Spreek samen af op neutraal terrein, dus niet bij jou of je vriend(in) thuis.
  • Als je vriend(in) niet wil afspreken, schrijf dan een mooie brief of mail.
  • Zeg niet wat je vriend(in) fout heeft gedaan, maar vertel hoe jij je voelt en wat jou dwars zit.
  • Praat alleen over deze ruzie, niet over wat er eerder is gebeurd.
  • Als jullie in het gesprek steeds weer gaan ruziën, vraag dan of iemand anders erbij wil komen zitten.

Vergeven en vergeten

Als je de ruzie hebt uitgepraat, laat de ruzie dan voor wat het is. Doordat jullie de ruzie hebben uitgepraat, is jullie vriendschap verbeterd. Vrienden vergeten en vergeven.

Als dit niet lukt, vraag jezelf dan eens af of jullie echt nog wel goede vrienden zijn. Soms ben je uit elkaar gegroeid en kan het beter zijn de vriendschap samen te beëindigen.

Als twee vrienden ruzie hebben

Wat als vrienden of vriendinnen van jou samen ruzie hebben? Probeer dan in ieder geval geen partij te trekken. Je kunt beter met je vrienden apart praten en zeggen hoe het voor jou voelt dat ze ruzie hebben.

Praat er ook eens over met andere vrienden, misschien hebben zij goede tips voor je. Of bel met De Kindertelefoon: 0800-0432. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Kun je ook uit elkaar groeien?

Vriendschap betekent niet dat je alles hetzelfde moet vinden, voelen en doen als je vrienden of vriendinnen. Juist niet. Van je vrienden leer je dat er ook andere manieren zijn om in het leven te staan.

Misschien heb je af en toe een meningsverschil of zelfs knallende ruzie. Dat is oké. Meestal kun je het ook samen uitpraten en oplossen.

Vriendschap kan ook voorbij gaan. Je kunt uit elkaar groeien. Dat is niet gek. Tijdens de puberteit veranderen je interesses. Vaak krijg je andere vrienden en vriendinnen.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap