Skip to content
Kopen en betalen via internet

Kopen en betalen via internet

Kopen op internet is makkelijk, snel en je kunt het overal doen. Maar is het ook veilig? Hier lees je waar je op moet letten.

Tips voor veilig kopen via internet

Online kopen is makkelijk, maar blijf opletten! Achter een mooie website kun je immers niet zien of het bedrijf wel betrouwbaar is.

  • Kijk of de verbinding goed beveiligd is. Je ziet dat doordat er https (dus met een s) in de url staat. In de adresbalk van je browser zie je dan een slotje staan.
  • Check de betaling zelf: controleer het bedrag, controleer of je echt op de site van je bank bent (bij iDeal) of van PayPal.
  • Sluit niet af voordat je een bewijs van betaling hebt die je kunt bewaren of printen.
  • Lees altijd de kleine lettertjes. Zeker als je een abonnement koopt: de prijs waarmee je gelokt wordt, geldt meestal alleen voor de eerste paar maanden.
  • Heeft de webwinkel het logo van Thuiswinkel Waarborg? Alleen dan is de webwinkel goedgekeurd volgens Europese regels. En dus veilig.
  • De bekendere webshops zijn vaak betrouwbaar. Maar let op: boeven maken gebruik van namen die daar erg op lijken. Let daarop. Op de website van de Consumentenbond vind je hierover een duidelijk artikel.
  • Als de deal te mooi is om waar te zijn, is de kans groot dat het inderdaad niet klopt.

Nog geen 18?

Natuurlijk mag je iets kopen van je eigen zak- of kleedgeld. Maar als het duurder is, zoals een scooter, een laptop of een smartphone, dan moeten je ouders vooraf toestemming geven. Als je nog geen 18 bent, mag je namelijk formeel geen contracten tekenen. Ook als je iets koopt via internet sluit je een contract.

Meer tips!

  • Bestel niets op een site die je niet vertrouwt.
  • Geef niet zo maar je gegevens door.
  • Bewaar altijd goed je betaalbewijs. Als er iets fout gaat, heb je in ieder geval bewijs dat je betaald hebt.

Kijk ook eens bij:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten