Skip to content
Lastiggevallen worden via internet

Lastiggevallen worden via internet

Als iemand je lastigvalt via internet, dan is dat natuurlijk heel vervelend.

Steeds opnieuw lastiggevallen worden door dezelfde persoon, noemen we stalken. Ook steeds sms-en, WhatsAppen of mailen is stalken. Of steeds berichten over jou posten op Facebook of Twitter.

Wie stalkt wie?

Meestal gaat het om personen die elkaar kennen. Bijvoorbeeld een jongen die een meisje stalkt, omdat hij graag aandacht van haar wil. Of een meisje die haar ex blijft achtervolgen.

Wat kun je ertegen doen?

Als je via internet lastiggevallen wordt, is dat niet jouw schuld. Bedenk dat de dader ziek is en hulp nodig heeft.

Probeer de berichten zoveel mogelijk te negeren en volg het stappenplan op de website Meldknop.nl. Stalken is strafbaar. Je kunt dus aangifte doen bij de politie, ook als het om een bekende gaat.

Wat doet stalken met je?

Als je gestalkt of gepest wordt, denk je misschien dat het aan jou ligt. En word je misschien onzeker of bang. Maar het is niet jouw schuld. Het probleem ligt bij degene die stalkt. Vaak is er iets mis met de dader en heeft hij of zij zelf hulp nodig.

Identiteitshack

Zodra je merkt dat iemand op internet jouw foto's, naam en andere persoonlijke zaken publiceert, moet je meteen in actie komen. Hoe meer de gegevens zich verspreiden, hoe moeilijker het wordt om alles weg te krijgen.

  • Meld bij de beheerder van de site dat er misbruik is gemaakt van jouw persoonsgegevens of foto's. Soms is dat lastig. Vraag dan hulp bij bijvoorbeeld HelpWanted.nl, Pestweb.nl of Vraaghetdepolitie.nl.
  • Houd alles bij, maak screenshots (printscreen, of met een knipprogrammaatje) als bewijs voor de politie.
  • Als je weet wie de dader is, stap dan naar de politie in je eigen buurt en overleg met de wijkagent. Als het iemand van school is, zoek dan eerst hulp via een docent of je mentor.

Kijk ook eens bij:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten