Skip to content
Bedreiging en intimidatie

Bedreiging en intimidatie

Intimidatie is een ander woord voor bedreiging of bangmakerij. Iemand intimideert je wanneer hij of zij zegt dat er iets heel vervelends met je gaat gebeuren. Bijvoorbeeld dat je in elkaar wordt geslagen.

Is pesten ook intimideren?

Pesten kan ook een vorm van intimidatie zijn. Als je wordt gepest, kan het zijn dat je bang bent voor degene die je pest. Je voelt je bedreigd. Met andere woorden: je wordt geïntimideerd.

Tip 1: zeg dat het moet stoppen

Als je bedreigd wordt, blijf dan kalm en zeg heel duidelijk dat je het niet accepteert en dat je wilt dat het stopt. Als je laat zien dat je niet bang bent, schrikt de ander misschien en stopt hij of zij hopelijk.

Tip 2: niet doen wat de ander zegt

Wil de ander (bijvoorbeeld een loverboy) dat je iets voor hem of haar doet, maar wil je dat zelf niet? Doe het dan niet. Het lijkt misschien alsof je er vanaf bent als je het wel doet, maar je geeft de ander dan de kans om je te blijven bedreigen.

Tip 3: praat er met iemand over

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Ook wanneer de ander zegt dat je het niet mag doorvertellen. Als niemand weet wat er met jou gebeurt kan ook niemand jou helpen. Praat bijvoorbeeld met je ouders, vrienden, een leraar of met de vertrouwenspersoon op school. Zij kunnen je helpen om voor jezelf op te komen, zodat het stopt.

Tip 4: volg een cursus om je sterker te voelen

Een cursus zelfverdediging of weerbaarheid kan je helpen om je sterker te voelen. Kijk op internet voor een training bij jou in de buurt. Of vraag het de vertrouwenspersoon op school.

Tip 5: help ook anderen die bedreigd worden

Als je ziet dat iemand anders geïntimideerd of bedreigd wordt, doe er dan wat aan. Je kunt iemand erop aanspreken, zeg bijvoorbeeld: “Waarom doe je dat? Stop daarmee!” Als het niet stopt, kun je ook mensen in de buurt om hulp vragen.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten