Skip to content
Naar de middelbare school

Naar de middelbare school

Naar de middelbare school gaan is spannend. Je stapt een nieuwe wereld in. Met nieuwe vrienden, een nieuwe omgeving en een nieuwe manier van werken.

Steeds meer zelf doen

Op de middelbare school wordt veel van je verwacht. De leraren behandelen je steeds meer als een volwassene en verwachten dat je je ook volwassen gedraagt.

Je moet zelf zorgen dat je je huiswerk maakt en op tijd inlevert. Het is handig als je weet hoe je huiswerk plant. Dat is spannend, maar geen zorgen: je leert het allemaal stap voor stap.

Naar welke school ga ik?

Misschien weet je allang naar welke school je gaat. Of nog niet en wil je helemaal niet naar school? Elke middelbare school is weer anders. Bezoek daarom de open dagen van alle scholen die je leuk lijken. Dan kun je kijken of de school bij je past.

Tip: let op een open dag ook op de sfeer van de school. Waar voel je je thuis?

Wat is een goede school?

Elk jaar controleert de onderwijsinspectie de kwaliteit van alle scholen in Nederland. Op de website Scholenopdekaart.nl vind je een overzicht van alle scholen en hoe goed ze zijn.

Schoolsoorten na de basisschool

Na de basisschool moet je kiezen: welk niveau heb je en welke school past bij jou? In het voortgezet onderwijs volg je een opleiding of je leert een vak. Er zijn ook opleidingen waarbij je tegelijk werkt en leert.

Welke leerwegen zijn er?

Er zijn verschillende schoolsoorten na de basisschool. Leerwegen noemen ze dat:

  • praktijkonderwijs
  • lwoo (leerwegondersteunend onderwijs)
  • vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs)
  • havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs)
  • vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs)
  • voortgezet speciaal onderwijs

Je meester of juffrouw van groep 8 zal jou en je ouders adviseren over een goede schoolkeuze. En je bent natuurlijk naar open dagen geweest om zelf te zien wat de verschillen zijn tussen de scholen. Op veel scholen voor voortgezet onderwijs kun je in de brugklas nog beter uitvinden of je echt op de goede leerweg zit. Vraag je mentor om advies als je twijfelt.

Wat is tweetalig onderwijs?

Wil jij later in het buitenland werken of bij een internationaal bedrijf? Dan kan het handig zijn om voor een school te kiezen met tweetalig onderwijs. Tweetalig onderwijs (TTO) is er op vwo, havo en vmbo. Je krijgt de helft van de lessen in het Engels. Ook doe je vaak mee aan internationale projecten en ga je samenwerken met leerlingen in het buitenland. Daardoor word je beter in Engels.

Van TTO kun je gewoon overstappen naar Nederlands onderwijs. Ook het eindexamen is in het Nederlands. Door de internationale projecten is het onderwijs leuk, maar de extra activiteiten vragen wel tijd!

Wil je meer weten over TTO? Kijk dan op www.ikkiestto.nl of doe de test.

Welk profiel past bij jou

Weet je al wat je worden wilt en welke vakken of welk profiel je daarvoor nodig hebt? In het voortgezet onderwijs moet je al in de derde klas kiezen voor een profiel. Dat valt niet altijd mee. Het is belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan de profielkeuze. Want een profiel moet goed bij jou en je interesses en kwaliteiten passen. Je zit er de rest van je middelbare schooltijd aan vast.

Uit welke profielen kun je kiezen?

Voor havo/vwo zijn er de volgende profielen:

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

Wie helpt je bij je profielkeuze?

Je decaan kan je helpen bij het maken van een keuze. Bijvoorbeeld met een profielkeuzetest en een beroepskeuzetest. Daarbij gaat het altijd om jouw interesses en kwaliteiten. Neem er de tijd voor en laat je goed informeren.

Wat is praktijkonderwijs?

Het praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs die rechtstreeks opleidt voor de arbeidsmarkt. Het duurt 4 jaar. Je krijgt er in kleine groepen les in de vakken van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ook leer je praktische vaardigheden zoals koken, klussen in huis, rekeningen betalen, omgaan met formulieren, uiterlijke verzorging en omgaan met andere mensen en werken.

Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen voor wie de leerwegen van het vmbo en het leerwegondersteunend onderwijs niet geschikt zijn. Het praktijkonderwijs is niet bestemd voor gehandicapte leerlingen. Voor deze groep is er het (voortgezet) speciaal onderwijs of de leerlinggebonden financiering (lgf), ook wel de rugzak genoemd.

Wat is VAVO-onderwijs?

Soms lukt het niet om je diploma te halen in het voortgezet onderwijs. Het vavo biedt de mogelijkheid onderwijs per vak te volgen. Als je nog ingeschreven staat bij een middelbare school, dan kun je via deze school naar een ROC verwezen worden. Vraag dit na bij je mentor of decaan.

De vavo-opleidingen kun je volgen bij mbo instellingen (ROC's). Voor informatie over een vavo-opleiding kun je contact opnemen met een MBO instelling bij jou in de buurt.

Wat is voortgezet speciaal onderwijs?

Op een school voor voortgezet speciaal onderwijs kun je terecht als je vanwege een handicap of leerproblemen niet op een reguliere school terecht kunt.

De meeste scholen in het voortgezet speciaal onderwijs geven les op vmbo-niveau. Je kunt er dus een vmbo-diploma halen. Of ze kunnen je helpen bij het voorbereiden op een (beschermde) baan.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten