Skip to content
Problemen met leren

Problemen met leren

Niet iedereen leert even makkelijk. Je leert op je eigen manier en op je eigen tempo. Dat is heel normaal. Je hoeft je er dus niet voor te schamen als leren bij jou moeilijker gaat dan bij anderen.

Tips om je beter te concentreren

Vind je het moeilijk om je te concentreren? Waarom is dat zo, denk je? Misschien kun je daar iets aan doen. Bijvoorbeeld:

  • Is er thuis altijd veel drukte? Vraag dan aan je vader of moeder of ze daar iets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld dat tussen vier en zes uur 's middags de tv niet aan mag staan, zodat jij je huiswerk kunt maken.
  • Word je afgeleid door je telefoon? Hoe moeilijk het ook is: zet 'm toch even uit. Je reageert later wel op alle berichten.
  • Je hebt er misschien geen zin in, maar neem wat meer de tijd om je huiswerk te maken.
  • Neem elke 50 minuten 10 minuten pauze. Ontspanning is ook belangrijk. Daarna kun je weer beter leren.
  • Probeer eens voorin de klas te gaan zitten. Je kunt dan beter opletten en meeschrijven. Dat helpt weer bij het maken van je huiswerk.
  • Je kunt ook huiswerk maken in de bibliotheek. Daar is het heel rustig.

Moeite met een vak

Heb je moeite met huiswerk maken? Of met een vak waar je gewoon minder goed in bent? Ga erover in gesprek met je mentor of met de leraar van het vak waar je moeite mee hebt. Samen kun je een oplossing zoeken. Bijvoorbeeld bijles of huiswerkbegeleiding. Je kunt ook hulp vragen aan je vader, moeder, broer of zus. Of aan iemand uit jouw klas die beter in dat vak is dan jij.

Wat als het echt niet goed gaat?

Het kan zijn dat er meer aan de hand is. Misschien heb je last van bijvoorbeeld ADHD, dyslexie, dyscalculie, of faalangst. Soms kan de school een onderzoek doen om te kijken wat er is. Soms is het beter om naar de huisarts te gaan. Die doet zelf onderzoek of verwijst je naar een psycholoog of pedagoog. Met onderzoek wordt vastgesteld waarom leren of concentreren voor jou moeilijk is. Daarna krijgen jij, je ouders en je school tips die kunnen helpen om ermee om te gaan. Samen kun je een plan maken en eventueel hulp inschakelen. Zo kun jij toch zo goed mogelijk leren.

Als je vaak hoofdpijn hebt of moeite hebt met lezen, heb je misschien een bril nodig. Of je bril heeft niet meer de juiste sterkte. Wil je dit zeker weten, laat dan je ogen meten door een opticien.

Leren omgaan met leerproblemen

Het is niet leuk om te merken dat iets moeilijk voor je is. Soms duurt het even voordat je er goed mee om kunt gaan. Het helpt om erover te praten met je ouders of iemand op school.

Concentratieproblemen

Lukt leren op school niet altijd even goed? Kun je je huiswerk niet goed doen terwijl je er slim genoeg voor bent? Misschien heb je concentratieproblemen, faalangst, ADD, ADHD, dyslexie of dyscalculie. Op elke school kan een vertrouwenspersoon, zorgcoördinator, mentor of studiebegeleider je verder helpen. Ook bij andere problemen op school, zoals een dreigende schorsing, zijn er mensen die je kunnen helpen. Hieronder lees je hoe dat zit.

Kun je je aandacht niet lang en goed gericht houden op één ding? Ben je snel afgeleid van je leestekst, tekenopdracht of Franse woordjes? Soms komt dat doordat je tijdelijk niet lekker in je vel zit of enorm verliefd bent. Misschien staat er iets spannends te gebeuren waaraan je steeds denkt?

Tips om te leren

  • zoek een rustige plek om te leren;
  • werk aan een opgeruimd bureau in een koele kamer;
  • zet je computer, radio, televisie en telefoon uit;
  • werk je aan de computer laat Facebook en Instagram dan dicht;
  • maak een planning waarbij elk vak aan de beurt komt en waarbij je ook pauzes hebt;
  • combineer oude met nieuw te leren stof;
  • verdeel je werk in kleine porties;
  • beloon jezelf na elk stukje dat af is;
  • gebruik geen schema’s en samenvattingen van anderen: maak ze zelf.

Heb je extra hulp nodig bij je huiswerk?

Kijk dan eens op www.iksnapput.nl.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten