Skip to content
Huiswerk maken

Huiswerk maken

Huiswerk maken is niet altijd even leuk. Hoe kun je zorgen dat je én je huiswerk maakt én nog tijd over hebt voor leuke dingen?

Tip 1. Maak een planning

Als je een goede planning maakt en je daaraan houdt, hoef je bijna nooit te stressen. Schrijf daarom in je agenda wat je moet doen en wanneer. Wissel maken af met leren. En neem elk uur ook even een korte pauze.

Tip 2. Vooruit werken

Op sommige dagen heb je meer huiswerk dan op andere dagen. Probeer op rustige dagen alvast vooruit te werken.

Heb je volgende week een toets? Leer dan vanaf nu elke dag een beetje. En herhaal de volgende dag wat je de dag daarvoor hebt geleerd. Hoe vaker je de stof leert, hoe beter je het kunt onthouden.

Tip 3. Maak je eigen studieplek

Om je goed te kunnen concentreren, heb je een plek nodig waar je niet wordt afgeleid. Probeer daarom verschillende plekken in huis uit, zoals de eettafel, op de vloer in de woonkamer, aan je bureau, op de grond, of op je bed. Of ga je liever naar de bibliotheek?

Zorg ook voor genoeg frisse lucht en daglicht. En dat er niet te veel rommel op tafel of op je bureau ligt.

Tip 4. Beloon jezelf

Geef jezelf een kleine beloning als je je huiswerk af hebt. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af: als ik deze toets voor wiskunde geleerd heb, mag ik mijn favoriete serie op tv kijken, een half uurtje gamen, of appen met vrienden.

Tip 5. Hulp inschakelen

Lukt het huiswerk maken niet? Vraag dan aan je ouders, broer, zus of klasgenoten of ze je kunnen helpen. Je kunt ook praten met de leraar of je mentor. Misschien hebben zij tips voor je. Heb je meer hulp nodig? Dan kun je ook huiswerkbegeleiding krijgen. Vraag ernaar op school.

Extra hulp nodig bij het huiswerk?

Waarschijnlijk heb je een mentor en voor elk vak een andere docent. Als je moeite hebt met een bepaald vak, kun je dat vertellen aan je mentor. En met de vakdocent kun je afspreken dat je wat extra uitleg en aandacht krijgt.

Heb je extra hulp nodig bij je huiswerk? Kijk dan eens op www.iksnapput.nl.

Gaat het met meer vakken tegelijk slecht?

Denk dan aan huiswerkbegeleiding en remedial teaching. Als je school daar zelf niet mee komt, moet je samen met je ouders aan de bel trekken!

Wat is er aan de hand als je moeite hebt met de leerstof?

Zijn er geen schokkende dingen gebeurd in je naaste omgeving (zoals een overlijden, een verhuizing, een echtscheiding of ernstige ziekte)? Dan kan het kan goed zijn dat het niveau of het tempo in de klas voor jou te hoog ligt. Ook kunnen leerproblemen of motivatieproblemen opspelen.

Het is geen schande om een niveau lager te gaan als je dat beter aankunt.

Vraag op tijd hulp!

Wacht niet te lang met hulp vragen. Een schooljaar is zo voorbij en je blijft zitten als er te veel slechte cijfers op je rapport staan. Op veel scholen sturen ze je ook naar een andere school als je meer dan 2 keer blijft zitten. Hoe eerder je hulp vraagt, hoe meer er nog te redden is. Zorg dat de contactgegevens van je mentor en decaan in je mobiel staan.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten