Skip to content
Eetproblemen

Eetproblemen

Een eetstoornis is een ernstig probleem dat moeilijk zelf op te lossen is. Iemand is dan veel bezig met hoeveel hij of zij eet en weegt.

  • Iemand met anorexia eet te weinig of helemaal niet.
  • Iemand met boulimia heeft vaak juist vreetbuien.

Gevolgen van een eetstoornis

Iemand die een eetstoornis heeft, krijgt daardoor vaak lichamelijke problemen, zoals duizeligheid, niet meer ongesteld worden, haaruitval, maag- en darmproblemen, een slecht gebit en botontkalking. Daarnaast ontstaan vaak gevoelens van schuld, schaamte, depressiviteit en eenzaamheid.

Denk je dat je zelf een eetstoornis hebt?

Als eten jou de hele dag bezig houdt, je jezelf schaamt voor je obsessie en het daarom geheim houdt, kun je last hebben van een eetstoornis. Door de informatie te lezen en de vragen te beantwoorden op de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen kun je erachter komen of je misschien een eetstoornis hebt.

Praat erover met iemand die je vertrouwt zoals je ouders, een vriend(in) of iemand van school. Je kunt ook praten met de arts van de Jeugdgezondheidszorg, je huisarts of chatten met Proud2bme.nl

Denk je dat iemand anders een eetstoornis heeft?

Iemand met een eetstoornis zoekt niet snel hulp. Het is daarom belangrijk dat de omgeving hulp inschakelt. Denk je dat een vriend(in) een eetstoornis heeft? Bedenk dan wie hem of haar het beste kan helpen en vraag die persoon om advies. Bijvoorbeeld de huisarts, de vertrouwenspersoon op school of de ouders van je vriend(in). Je kunt ook kijken op de website Firsteetkit.nl - speciaal voor als je denkt dat iemand in je omgeving een eetstoornis heeft.

Meer informatie

Problemen met je gewicht?

Als je constant bezig bent met je gewicht en eten, neig je misschien naar een eetprobleem. Praat daar eens over met je vrienden, vriendinnen of je mentor op school. Een eetprobleem kan op termijn een stoornis worden, denk aan anorexia of boulimia nervosa. Voelt het toch niet goed en blijf je je zorgen maken over je lichaam? Ga dan naar je huisarts! Of stel je vraag aan ons. Dat kan anoniem.

Denk je dat jij of iemand in je omgeving een eetstoornis heeft? Wacht dan niet en praat erover met iemand. Je kunt ons bellen of mailen of contact opnemen met het hulpnummer van het Centrum Eetstoornissen voor deskundige hulp.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten