Skip to content

Gewicht

Een maatje meer of minder is niet erg, maar het is natuurlijk niet goed als je veel te zwaar of juist veel te licht bent. Heb jij een gezond gewicht?

BMI: Body Mass Index

De Body Mass Index (BMI) is een gemakkelijke manier om uit te zoeken of je een gezond gewicht hebt. Je hebt een gezond BMI als de verhouding tussen je lengte en je gewicht klopt. Je kunt je eigen BMI berekenen op Voedingscentrum.nl. Op deze pagina vind je ook een tabel voor je middelomtrek.

Je gewicht tijdens de puberteit

Houd er rekening mee dat je in de puberteit nog volop in de groei bent. Hierdoor kan je gewicht erg schommelen en je BMI kan dus ook vaak veranderen.

Weet wat je eet

Het is een cliché, maar je bent wat je eet. Probeer daarom gezond te eten. Soms wat snoepen is niet erg, maar zoals een ander cliché luidt: doe het met mate.

Gewichtsproblemen

Ook de manier waarop je over jezelf denkt, kan invloed hebben op je gewicht. Ben je bijvoorbeeld niet tevreden over je gewicht en probeer je alles te doen om af te vallen? Of kun je jezelf soms niet in de hand houden en eet je dan de hele kast leeg? Misschien heb je dan een eetprobleem.

Zit jij lekker in je vel?

Ben je te dik of te dun? Of voel je je te dik of te dun? Dat zijn 2 verschillende dingen. Als je echt te dik of te dun bent, heeft dat risico's voor je gezondheid. Maar het kan ook vooral in je hoofd zitten.

Veel jongeren voelen zich lelijk, omdat ze in hun ogen niet voldoen aan 'het ideale gewicht'. Misschien herken je je in het volgende filmpje?

Misschien is het beter om tevreden te zijn met je uiterlijk. Want ieder mens is speciaal en uniek. En ben je toch iets te dik? Eet gezond en beweeg voldoende.

Ben je iets te dun? Zorg dat je voldoende en gezond eet. Op de pagina Ondergewicht vind je tips.

Eet gezond en beweeg

Goede voeding bevat vitaminen, mineralen, eiwitten, vocht, vetten, koolhydraten en vezels. Daarmee houd je de motor van je lichaam draaiende. Dat heb je nodig om te groeien, voor je spijsvertering en om weerstand te hebben tegen ziekten.

Meer bewegen kan natuurlijk door te sporten. Weet je niet goed welke sport bij jou past? Kijk bij Welke sport past bij mij.

Wat (on)gezonde voeding precies met je doet? Kijk maar eens voor de grap naar dit filmpje.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Voel je je soms alleen? Wil je je sociale leven een boost geven? Kijk dan eens op JoinUs.nu.

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten