Skip to content
Persoonlijke hygiëne

Veranderingen in de puberteit

In tijdschriften en reclames zie je altijd bloedmooie meiden en jongens voor wie het leven een groot feest lijkt te zijn. Zij hebben nooit puistjes of zweetvoeten. Jij misschien wel? Hoe erg is dat en wat kun je eraan doen? En hoe belangrijk is je uiterlijk om je goed te voelen?

Verzorging en uiterlijk

Heb je weleens gemerkt dat je meer zweet? Dat je jezelf weleens ruikt? In de puberteit, verandert er veel in je lichaam. Zorg daarom goed voor jezelf.

Elke dag douchen?

Naast elke dag je tanden poetsen, vind je het misschien fijn om elke dag te douchen. Als je een gevoelige huid hebt, kan je huid daardoor geïrriteerd raken of uitdrogen. Het is dan beter om minder vaak of korter te douchen, en niet te heet. Zeep is ook niet elke keer nodig.

Als je niet elke ochtend wilt douchen, is het goed om jezelf toch elke dag even te wassen bij de wasbak. Ook als je puistjes hebt, want dat kan puistjes verminderen.

Gebruik deo na het wassen

Aan het begin van de puberteit beginnen de zweetklieren onder je oksels te werken. Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant.

Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.

Vet haar? Was het niet te vaak

In het begin van de puberteit kun je last krijgen van vette haren. Als je elke dag je haar wast, maak je het erger. Je haar wordt dan juist nog sneller vet.

Wil je toch graag elke dag je haar wassen? Gebruik dan een 'elke-dag-shampoo' of vraag de kapper welke shampoo het best bij jou past.

Elke dag schone kleding

Nu je meer zweet, is het goed om elke dag in ieder geval schone sokken, schoon ondergoed en een schoon t-shirt aan te trekken.

Meer informatie

Er zijn ongelofelijk veel sites met tips over hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen en welke producten je het beste kunt gebruiken. Vaak zitten daar bedrijven achter die je wat willen verkopen. Wil je wat meer weten over bepaalde problemen en goed advies krijgen dan kun je het beste kijken op een website als www.thuisarts.nl.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten