Skip to content
Een nieuw gezin

Een nieuw gezin

Heeft je vader of moeder een nieuwe partner, dan betekent het dat ze een nieuwe stap in hun leven hebben gezet. Hoewel mensen om je heen zullen zeggen dat je ouders ook recht hebben op geluk, kun je heel verdrietig of boos worden van deze verandering.

Tegenstrijdige gevoelens

Als je vader of moeder een nieuwe relatie krijgt, kan dat allerlei gevoelens met zich meebrengen. Aan de ene kant ben je misschien blij dat je vader of moeder weer vrolijk is. Aan de andere kant kun je verdrietig zijn omdat je nog niet over de scheiding heen bent. Of misschien is één van je ouders overleden en vind je het allemaal veel te snel gaan. Het is belangrijk dat je over je gevoelens praat.

Als je ouders gescheiden zijn, is het niet gek als je hoopt dat je ouders weer bij elkaar komen. Veel jongeren hopen dat, maar de meeste ouders komen niet meer bij elkaar. Zij zijn niet voor niets uit elkaar.

Tip: Samen iets leuks doen

Spreek met je vader en moeder af dat je eens in de maand samen iets leuks doet, zonder de nieuwe vriend(in) erbij.

Hoe praat je erover met je ouders?

Ondanks dat je vader of moeder misschien erg verliefd is, is hij of zij nog steeds jouw ouder en hoort hij of zij rekening te houden met jouw gevoelens. Praat over je gevoel met je ouders. Leg uit waarom jij je zo voelt en vertel wat je graag van je vader of moeder zou willen.

Als je niet met je ouders kunt praten

Als je het gevoel hebt dat je nog niet met je ouders over je gevoelens kunt praten, praat er dan met iemand anders over die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met een oom, tante, je oma, je mentor of de vertrouwenspersoon op school. Of vraag advies aan jongeren op het forum van VillaPinedo.nl.

Je ouder wil gaan samenwonen

Je ouder en de nieuwe partner kunnen het heel leuk vinden om bij elkaar te gaan wonen, maar het is normaal dat jij niet op medebewoners zit te wachten. Helemaal niet als je nog tijd nodig hebt om de scheiding of het verlies te verwerken.

Met z'n allen in één huis

Als ze gaan samenwonen, gaat er veel veranderen. Zeker als die nieuwe vriend(in) ook kinderen heeft. Dat is misschien niet iets waar jij op zit te wachten, al die nieuwe mensen in huis. Zeker niet als jij nog heel erg bezig bent met de scheiding of het verlies.

Wennen aan elkaar

Ook je huisgenoten moeten wennen aan de nieuwe situatie en zijn misschien ook nog boos over de scheiding of een verlies. Probeer het beste van de situatie te maken, hoe moeilijk dit ook lijkt. Jullie hoeven geen beste vrienden te worden, maar hoe beter de sfeer in huis, hoe prettiger het voor je is.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten