Skip to content

Problemen thuis

In het mooiste geval is jouw thuis een fijne plek. Een plek waar jij je veilig voelt en waar je de mogelijkheid hebt om jezelf te ontwikkelen. Maar soms is thuis even geen fijne plek.

Problemen met je ouders

In de puberteit verandert er mentaal ook veel. Je bent op zoek naar wie je bent, je ontwikkelt je eigen levensstijl, kiest je eigen vrienden en vormt je eigen mening. Het afzetten tegen je ouders helpt je om uit te vinden wie je bent. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld ruzie krijgen met je ouders over de regels of over school. Dat is voor veel ouders even wennen.

Praten over problemen met je ouders

Het is belangrijk dat je met je ouders blijft praten over je gevoel, je ideeën en je wensen. Ook als je ruzie hebt. Vind je het moeilijk om met je ouders te praten, bespreek het dan met vrienden, familie of je mentor. Samen kun je bedenken hoe je deze gesprekken met je ouders kunt aanpakken.

Als je ouders zelf problemen hebben

Ook ouders hebben zo hun eigen problemen die ze niet altijd alleen kunnen oplossen. Bijvoorbeeld een verslaving of psychische problemen. Of maken ze ruzie met elkaar. Je kunt daar veel last van hebben. Je voelt je niet meer veilig, je voelt je vervantwoordelijk of schuldig. Soms zijn de problemen van je ouders zo groot dat jij het liefst wilt weglopen.

Praten over problemen van je ouders

Weet dat je niets aan hun problemen kunt doen. Alleen zijzelf kunnen deze problemen oplossen. Je kunt gelukkig wel over deze problemen praten. Vertel je verhaal aan iemand de je vertrouwt, zoals een familielid of een vertrouwenspersoon op school.

Je kunt ook anoniem praten met bijvoorbeeld De Kindertelefoon (0800-0432) of met Allesoké.nl (0800-0450) als je ouder bent dan 18, of met Veilig Thuis (0800-2000). Als je wilt praten, kun je ook terecht bij Humanitas voor een maatje.

Voel je je veilig?

Kun je thuis rekenen op aandacht, liefde, respect en zorg? Voel je je veilig en op je gemak in je gezin? Dat is wel de bedoeling. Want een gezin is je thuisbasis voor je verdere leven. Je leert er samen delen, voor elkaar zorgen, ruzie maken en ruzie oplossen. Ook leer je omgaan met relaties, met ouders en nog een heleboel andere praktische kanten van het leven.

In ieder gezin is wel eens ruzie. Dat is normaal. Maar ouders met bijvoorbeeld een drankprobleem of grote geldzorgen kunnen agressief reageren. Maak jij je zorgen? Ben je getuige van scheldpartijen, mishandeling of verwaarlozing? Schaam je niet. Kijk voor hulp en informatie op Veiligthuishollandsmidden.nl.

Zijn er problemen met alcohol in jouw gezin, dan kun je terecht op Drankjewel.nl. Daar vind je informatie en ervaringen van anderen.

Op kindermishandeling.hetklokhuis.nl ontdek je wat kindermishandeling is en wat je er zelf als slachtoffer of als omstander aan kunt doen. Ook vertellen jongeren op deze website wat zij hebben meegemaakt.
Ook op de website Slachtofferwijzer.nl vind je informatie. Maar misschien heb je te maken met heel andere zaken, zoals bijvoorbeeld scheiding, ziekte of overlijden.

Andere problemen in je gezin

Het kan ook zijn dat iemand uit je gezin veel problemen heeft, lijdt aan een psychische aandoening, in de gevangenis zit of is opgenomen is in een instelling. Dat komt veel vaker voor dan je denkt. Juist dan is het goed om steun voor jezelf te zoeken.

Schaam je niet! Neem contact met ons op via de vraagbaak.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap