
Mijn geld
Je hebt geld nodig om leuke dingen te kopen en te doen, maar ook om bijvoorbeeld je telefoonrekening te betalen. Hoe kom je aan geld?
Waar heb je geld voor nodig?
Natuurlijk wil je wel eens iets leuks kopen voor jezelf. Mooie kleren, een nieuwe brommer of die gave nieuwe smartphone. Of wil je met je vrienden leuke dingen doen: stappen, naar de bios of misschien een weekendje weg.
En dan zijn er ook nog zaken waar je misschien minder plezier aan beleeft, maar die jou wel geld kosten: je telefoonrekening of je scooterverzekering.
Hoe kom je aan geld?
De meeste jongeren krijgen zakgeld of kleedgeld van hun ouders. Sommigen krijgen ook belgeld om hun telefoonrekening van te betalen. Als je gaat studeren, ontvang je studiefinanciering. Veel jongeren hebben ook een bijbaantje.
Extra geld
Heb je meer geld nodig dan je krijgt van je ouders of verdient met een bijbaan? Voor jongeren uit gezinnen met weinig geld zijn er financiële regelingen op school of vanuit de gemeente, zodat je toch mee kunt met het schooluitstapje of kunt gaan sporten. Vraag het na op je school of kijk op de website van je gemeente.
Omgaan met geld
Het is verstandig om jezelf te leren omgaan met geld. Door te sparen en je uitgaven te plannen, kun je geldproblemen voorkomen. Kijk daarvoor ook eens op scholieren.nibud.nl. Je kunt ook eens kijken op Moneyfit.nl. Op deze site lees je tips en informatie over hoe je hebt beste met je geld om kunt gaan. Via de chatfunctie kun je vragen stellen.
Krijg jij geld terug?
Wist jij dat je ook voor je 18e al belasting betaalt? Als je vakantiewerk gedaan hebt of een bijbaantje hebt, kun je vaak belastinggeld terugvragen. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst.
Heb je de afgelopen jaren ook gewerkt? Belasting kun je tot 5 jaar geleden terugvragen. Doen!
Anoniem en gratis hulp of advies?
.png)
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook

Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
.jpg)
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!