Skip to content
Een bijbaan vinden

Een bijbaan vinden

Wil je graag wat bijverdienen? Bijvoorbeeld om een scooter of een nieuwe smartphone te kopen? Ga dan op zoek naar een bijbaan.

Welke bijbaan zoek je?

Zet eerst voor jezelf op een rij welke baan het best bij je past. Op welke momenten kun je bijvoorbeeld werken zonder dat je school of studie eronder lijdt? Als je op maandag school hebt, is het misschien niet zo handig om zondagavond tot laat te werken.

Bepaal dus of je een baan zoekt voor in de avonden, in het weekend of voor een paar weken in de zomervakantie. Bedenk daarna welk werk je leuk zou vinden en ga op zoek.

Tips om een leuke baan te vinden

  • Vertel aan vrienden, bekenden en familie dat je een bijbaan zoekt. Misschien heeft de supermarkt waar je vriend(in) werkt nog vakkenvullers nodig.
  • Zet een oproep op social media. Zet er ook in welk werk je graag wilt doen.
  • Stap gewoon binnen bij bedrijven en winkels en vraag of ze iemand nodig hebben. Bellen, mailen of een brief schrijven kan natuurlijk ook.
  • Let goed op als je door de stad loopt: veel winkels en bedrijven hangen een briefje op hun raam als ze mensen zoeken.
  • Schrijf je in op de websites van een paar uitzendbureaus. Zij helpen bedrijven bij het vinden van personeel en hebben heel veel verschillende vacatures. Bel na je inschrijving nog even om te vragen of ze werk voor je hebben.
  • Kijk in de plaatselijke krant of op internet. Er zijn veel websites waarop je bijbanen of vakantiewerk kunt vinden.
  • Soms is het handig om eerst een vakantiebaan te proberen. Als dat bevalt kun je beslissen of je een bijbaan wilt combineren met school.

Kijk ook eens op:

Waar moet je op letten?

Bij het zoeken naar een bijbaantje moet je letten op:

  • Is je werk veilig?
  • Krijg je voldoende salaris?
  • Komen je opleiding en de kinderbijslag niet in gevaar?

In Nederland zijn er veel regels die bepalen hoe en hoeveel je mag werken en verdienen. Dat is om je te beschermen. Je moet immers ook nog naar school en opgroeien.

Wanneer is werken vakantiewerk?

Als iedereen tussen juni en september vakantie heeft en jij niet… Dan heb je vakantiewerk. Het is tijdelijk werk dat niet langer duurt dan zes weken. Je krijgt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en je hebt recht op het minimumjeugdloon.

Wat kun je doen als bijbaan?

Folders en kranten bezorgen, vakken vullen, ijs verkopen, auto’s wassen, achter de kassa staan. Dit zijn voorbeelden van bijbanen voor jongeren. Vaak zijn bijbanen ongeschoold werk: je hoeft er geen opleiding voor te hebben. Op de jongerenwebsite van het Nibud vind je een overzicht van bijbaantjes en wat je er mee verdient.

Hoe weet je of je bijbaan of vakantiewerk veilig is?

Veiligheid is belangrijk. Daar moet je zelf op letten door je gezonde verstand te gebruiken. Maar je werkgever moet er natuurlijk ook voor zorgen dat je veilig en beschermd kunt werken. Hij of zij moet je duidelijke instructies geven. En als je jong bent, mag je nog niet alles doen.

Wat doe je als je bijbaan onveilig is?

Stap naar je leidinggevende. Werkt dat niet, ga dan naar huis. Je bent nooit verplicht om onveilig te werken! Schakel je ouders, een mentor van school of de arbeidsinspectie in. Dat kun je doen via www.inspectieszw.nl. Ook bij de vakbonden kun je terecht.

Meer informatie

www.indeed.nl

www.zoekbijbaan.nl

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten