Skip to content
Lichaam jongen

Lichaam jongen

Als je in de puberteit komt, verandert er veel. Je lichaam groeit van een kinderlichaam naar het lichaam van een volwassen man.

Wat is volwassen worden?

Als je ongeveer 11 bent, begint je lichaam met het aanmaken van geslachtshormonen. Deze hormonen zorgen voor de veranderingen in je lichaam. En ze zorgen ervoor dat je aan het eind van de puberteit vruchtbaar bent. Dat betekent dat je een meisje zwanger kunt maken.

Hoe wordt je lichaam volwassen?

  • Het eerste wat je waarschijnlijk merkt, is dat je schaamhaar krijgt.
  • Tegelijkertijd groeien ook je penis en je zaadballen.
  • Je krijgt een groeispurt: je wordt langer, breder en zwaarder.
  • Je stem wordt lager: je krijgt de baard in de keel.
  • Als je penis en zaadballen volgroeid zijn, krijg je je eerste zaadlozing. Dit kan ook 's nachts gebeuren ('natte droom').
  • Je krijgt een snor en bakkebaarden. En later een baard.
  • Ook begint haar te groeien onder je oksels en op je armen en benen. En soms ook op je borst, rug, en schouders.

Ontdek jouw en haar lichaam op Sense.info.

Minder fijne dingen aan de puberteit

  • Tijdens de puberteit verandert je huid waardoor je puistjes kunt krijgen.
  • Ook kun je kleine borsten krijgen. Je hoeft je geen zorgen te maken, deze verdwijnen meestal vanzelf.
  • Je lichaam groeit niet geleidelijk: meestal groeien eerst je voeten, daarna je armen en benen, en pas daarna de rest van je lichaam.
  • Je kunt meer gaan zweten, vooral onder je oksels.
  • Door al die hormonen kun je last hebben van een slecht humeur.

Wat is normaal?

Jouw lichaam wordt op zijn eigen manier volwassen. Dit kan betekenen dat je later - of misschien juist eerder - in de puberteit komt dan je vrienden. Het verschilt dus per persoon hoe lang je in de pubertijd zit.

Omdat iedereen op zijn eigen manier door zijn puberteit gaat, zie je een groot verschil in het uiterlijk van andere jongens. Vergelijk jezelf daarom niet met andere jongens. Dat heeft geen zin. En maak je geen zorgen: die baard komt vanzelf!

Maak je je zorgen?

Maak je je zorgen over de groei van je lichaam? Probeer er dan met iemand over te praten. Met je ouders, vrienden, of je huisarts bijvoorbeeld. Er is namelijk niets om je voor te schamen.

Groeipijn

Groeien kost heel veel energie. En het kan soms flink pijn doen. Doordat je lichaam in de puberteit zo snel groeit, gemiddeld wel 12 centimeter per jaar, kun je wat slungelig worden. Het is heel normaal dat je een tijd wat onhandiger beweegt. Vermoeidheid hoort erbij, net als enorme eetlust.

Het kan ook gebeuren dat je last hebt van groeipijn in je armen en benen. Je voelt dan een zeurende pijn. De oorzaak zit in je groeischijven aan het uiteinde van je botten. Die groeien enorm hard en dat gaat samen met extra bloedtoevoer, meegroeiende spieren en geprikkelde zenuwen. Groeipijn gaat vanzelf over. Maar je kunt er veel last van hebben. Massage, een warme kruik en paracetamol kunnen de pijn verzachten.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten