Skip to content
3 reacties
1038 weergaves

terug naar het leger, dienstplicht

Dezemiddag op de radio (Belgie), dat de minister terug de dienstplicht wil om de bedreiging van Rusland op te vangen, voor als die ons aanvallen.

Nou Moe!, zoals 1 van mijn favoriete stripfiguren het zou zeggen ...

Maar het was nog niet voor heel direct, omdat er niet genoeg uniformen ter beschikking zijn en wapens. Maar het idee ligt op de tafel en gaat uitgewerkt worden.
Dus, ik ben 17, tegen dat in het zesde af heb, moet ik misschien soldaatje gaan spelen? Wij allemaal?
Gehersenspoeld worden dat we andere jongens (de Russen) moeten gaan doodschieten omdat het zogezegd de vijand is.

Op het zwemmen hadden we het er over, en sommigen vonden het wel tof om dan met geweren te kunnen gaan schieten. 'Tot het in het echt is', denk ik dan. Anderen, gelijk ik, vonden er echt niks aan. De 1 omdat het er zo streng is, de andere omdat geweld maar niks is.

Wat is hier de mening?

17 jaar
2 jaren geleden

3 Reacties

  • Mijn vader en oom zijn beide in de jaren ‘80 van vorige eeuw in dienst geweest. Toen was in Nederland de regel dat minimaal de oudste 2 jongens in dienst moesten. Mijn vader heeft het zelfs doorgetrokken met 14 jaar als brandweerman op vliegveld Welschap (nu Eindhoven AirPort).

    Toen was het ook niet eerlijk, want degene die niet in dienst hoefde konden meteen met hun carrière beginnen, terwijl dienstplichtigen 14 maanden met een laag salaris hun vaderlandse plicht vervulde.

    Nu denk ik overigens niet dat we oorlog gaan voeren en dat dienstplicht en daarmee een groter legen meer een afschrikkende werking zullen hebben. Hiernaast, er zullen dan ook weer kazernes gebouwd moeten worden en heet het “dienstplicht apparaat” dat is niet zomaar geregeld! We zullen zien!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Goh,

    Ik had het er ook over met onze tuinman(ex-paracommando) en hij verwacht er niks van.
    Belgische, Nederlandse of Duitse militairen zijn gewoon niet meer opgeleid om zulke acties te ondernemen.

    Het enige wat ze nu kunnen doen is om met vrachtvliegtuigen die de C-130 zullen vervangen wat te showen door humanitaire hulp te sturen. De NAVO valt uiteen en daar is geen lijn meer in te trekken.
    Het zijn gewoon wederzijdse dreigementen zo van: Wat als?

    Putin is gewoon een verpersoonlijking van iemand anders in het verleden. (Ik ben voorzichtig in mijn woorden wan wil niet dat de KGB hier morgen aanklopt ;-) ) Dus ik weet niet wat te verwachten.
    Hoezeer ik ook een wantrouwen had in Trump, vraag ik me af hoe hij op deze crisis zou gereageerd hebben. In heel dit conflict is Biden the weakest link. Dus ja, ergens vraag ik me af waar die speciale militaire operatie naartoe gaat.

    Zoals door J21 verstevigen de Scandinavische landen terecht hun grenzen. Ze zijn uitgerust om een zogezegde first line of defense uit te bouwen.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Dat heb ik idd ook gehoord. Het was wel de opperbevelhebber van het leger die dat op televisie zei. De minister van Defensie heeft hem wel meteen terug gefloten. Maar inmiddels ligt het thema dus wel op tafel en zijn er al twee politieke partijen die het een goed idee vinden.. Men is ons langzaam maar zeker aan het voorbereiden op een oorlog. De Scandinavische landen hebben ook al de dienstplicht geruisloos heringevoerd. De toekomst ziet er somber uit. Het gaat de verkeerde kant op met de wereld.

    21 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten