Skip to content
10 reacties
569 weergaves

Wanneer stopte je met bedplassen?

Ik ben 18 en ik plas soms nog steeds in mijn bed. Ik ben hier erg onzeker over, omdat ik eigenlijk naar een studenten woongroep wil verhuizen en ik ook wel eens met vrienden op vakantie wil, wat ik niet durf.

18 jaar
5 dagen geleden

10 Reacties

 • @M18: Dat is ook zo. Niemand durft daar voor uit te komen.

  Ik was vorig jaar zomer begeleider van een zomerkamp voor jongeren: 5 van de 24 plaste nog in hun bed en gebruikte zodoende die broekjes of luiers. Maar no way dat ze dat aan elkaar durfde te vertellen. Er is nog steeds veel schaamte over bedplassen bij tieners.

  Die broekjes in de supermarkt zijn voor jou nu waarschijnlijks te klein. Bij de apotheek of online kan je dergelijke incobroekjes kopen van Tena, Depend etc. Deze zijn groter. Soms combineren mensen deze broekjes met incomaandverband, voor extra bescherming. Om nog meer plas op te kunnen vangen, hebben genoemde merken ook luierbroekjes en echte luiers. Sommigen hebben last van doorlekken: dit kan je opvangen door een plastic overtrekbroekje over je incobroekje of luier te dragen.

  22 jaar
  2 dagen geleden
 • Ik snap het, echt normaal vindt ik het bedplassen van mezelf niet. Was eerst wel iets wat ik zeer ververveld vond, De natte dekens, nat matras om 03:00 snachts bijvoorbeeld. Vies. Je kan niet verder slapen en je moet alles verschonen in de nacht. Tot ik luiers kreeg. Ik kom er voor uit als het uitkomt in het echt. Ik heb ze ook op verschillende kampen gedragen. Wat ik gemerkt heb is dat je ze meestal wel privé om kan doen en dan daarna nog even voor het slapen gaan mee rond kan lopen onder je pyjama zonder dat iemand het opmerkt bij de rest van de groep. Ik heb alleen een paar gehad dat we een gedeelde badkamer hadden. Sochtens moest ik natuurlijk douchen in een open douche cabine maar er waren ook meerde wastafels naast. Ik moest een keer 4 plakkers van mijn plastic luier losmaken terwijl er nog 2 andere jongens in dezelfde ruimte waren. Toen ik uit de douche kwam vroeg iemand ook, draag je een luier ? Dan zeg ik gewoon ja. En ik heb wel meerdere dingetjes gehad dat het uitlekte dat ik serieus een luier nodig heb. Als iemand me ernaar vraagt kom ik ervoor uit tegenwoordig. Ik denk ook steeds meer dat mijn geheim mag uitlekken bij een groep voor bijvoorbeeld meisje 18 jaar, dan weet ze dat ze niet alleen is. Meeste bedplas broekjes in de supermarkt en drogist gaan tot een jaar of 16 en die grotere zijn voor als je urineverlies hebt overdag. Ze kunnen alles vast houden maar kunnen ook snel wat lekken in bed. Bij de apotheek of online webshop heb je ook grote luiers, sommigen kunnen 4x zoveel vocht vasthouden als die van de drogist. Omdat je een volwassen lichaam hebt moet je bijna aan die beginnen.

  17 jaar
  2 dagen geleden
 • Bedankt voor alle reacties. Ik stelde die vraag omdat het voor mij normaal was om nog in mijn bed te plassen en mijn ouders en een nichtje hadden het ook nog op de middelbare. Maar ik besef ook dat de meeste kinderen gewoon op jonge leeftijd droog worden. Aan de andere kant zie je overal in supermarkten en bij het kruidvat van die bedplasbroekjes liggen. Dus het zal best vaak voorkomen. Maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ik draag die broekjes. Ze durven daar niet voor uit te komen.

  18 jaar
  2 dagen geleden
 • Ik stopte met mn 19e in bedplassen

  21 jaar
  3 dagen geleden
 • Precies, wat de anderen zeggen: geen big deal van maken, iedereen heeft wel iets. En zoals je leest, je bent niet de enige. Ook op jouw leeftijd zijn er nog genoeg mensen die ermee te maken hebben.

  Op internet lees ik dat een behandeling van een chiropractor of osteopaat kan helpen tegen bedplassen. Naast mijn hele lijst eerdere tips, is dit dus het overwegen waard 😉

  22 jaar
  4 dagen geleden
 • Hier heb ik ook last van. Wat ik gemerkt heb is dat veel mensen ook wel compassie hebben, het begrijpen zeg maar. Dat mensen weten dat je bedplast maar daar niet zo'n probleem van maken. Voor veel mensen is het belangrijker wie je voor de rest bent. Aardig, lief, gevoelig. Ze vinden leuk dat je er bent, je wordt niet snel afgewezen omdat je bedplast. Toen ik begon met luiers dragen ervoor binnen huis durfde ik langzaam wel meer. Zoals op vakantie gaan. Eerst me wel erg druk gemaakt over wat als vrienden erachter zouden komen dat ik met een luier slaap op vakantie? Maar nee niemand hoeft te zien.

  Ik zou in ieder geval niet meer wachten tot het bedplassen volledig over is maar nu al dingen doen die je leuk vindt zoals op vakantie gaan. Omdat je soms bedplast heb je niet altijd een luier nodig maar ik zou me er in iedergeval op vakantie met vrienden veilig in voelen. Het bedplassen is er dan niet meer, Het enigste apparte is dat je een luier omhebt.

  17 jaar
  4 dagen geleden
 • Hallo meisje 18,

  Hoe vaak gaat het dan mis? Plas je nog regelmatig in je bed of dat niet? Bij een keer per maand ofz zou ik mij echt geen zorgen maken. Doe je ook actief iets aan het bedplassen en heb je al dingen geprobeerd? Die schaamte is sowieso verspilde energie!
  Ik moet toegeven dat ik nog steeds niet gestopt ben met bedplassen. Ik hebwel een 'bijna' droge periode gehad, tussen 9 en 11 jaar. Met veel moeite medicijnen en een plaswekker heb ik toen flink meer droge dan natte nachten gehad. Maar nog steeds ging het een tot twee keer per week wel mis en was het bed alsnog nat. Toen mijn ouder gingen scheiden is het dan weer slechter geworden met 11 jaar. Met steeds meer natte nachten en ouders diet geen zin hadden in bedden wassen omdat ze te druk waren met de scheiding en nieuwe relaties kwamen er broekjes en later luiers in huis om het bed droog te houden.

  Ik heb mij hier ook heel erg voor geschaamd, ook toen ik nog jonger was. Ondanks mijn bedplassen ben ik wel altijd op kamt gegaan en had ik wel gewoon vrindinnen te logeren. Die wisten er van en maakten er nooit een probleem van. De schaamte bleef natuurlijk maar de lieve manier waaroo iedereen, zowel op kamp als bij mijn vrienden reageerde heeft er voor gezorgd dat ik mij minder schaam.

  Groetjes!

  15 jaar
  4 dagen geleden
 • Soms dus vaak ook niet? Ik neem aan dat je het let een arts hebt bespoken. Hou een lijstje bij van je dag en kijk of daar iets in te vinden is, waardoor je dat wel of niet doet. Hoe laat je gaat slapen , wat je drinkt, maar ook vingeren.
  Verder na welk uuur je in je bed plast. Ikzelf stond altijd bij sluitingstijd in de rij na uitgaan en dan nam ik het risico maar tot op een dag 100 meter van huis alles vol uit mijn schoenen liep. Toen heb ik een trilalarm half uur voor die tijd in mijn Watch geprogrammeerd. Jaren goed gegaan totdat er een leuke jongen was en ik gewoon doorpraatte en vrolijk met een bomvolle blaas nog wat afscheidszoentjes extra kreeg.
  Iedereen is wel 's afgeleid., dus dat werd een dubbel nat broekje. Wat ik bedoel wees er open over. Nobody is perfect

  21 jaar
  4 dagen geleden
 • Ik was 15 toen ik er eindelijk van af kwam. Een van de redenen dat dit zo lang duurde was omdat ik mijn plaswekker en inco-onderbroekjes (DryNites) verkeerd gebruikte. Zie de tips hieronder:

  Hier wat tips die kunnen helpen om er van af te komen:
  - Zorg dat je nooit 'halfslapend' plast. Zowel wanneer je 's nachts wordt gewekt door een (plas)wekker of een aardig familielid, als ‘s ochtend bij het opstaan: goed opletten dat je wakker plast!! Halfslapend plassen verergert juist het bedplassen! Dus, doe licht aan, gooi wat water in je gezicht, maak een paar sprongetjes, jumping jacks, etc. voor je gaat plassen. In ieder geval: voorkom dat je halfslapend plast. Juist hierdoor blijven mensen vaak heel lang bedplassen.
  - Wanneer je luiers of absorptie-onderbroek draagt, zorg dat je dan altijd een KATOENEN onderbroek onder deze absorptieonderbroek draagt. Behalve als je ergens anders gaat slapen, dan is het misschien te veel gedoe. Door een normale katoenen onderbroek onder je luier of absorptie-onderbroek te dragen, voel je je plas veel beter. Hierdoor train je je lichaam om er van af te komen. Als je rechtstreeks een luier of zo'n absorptie-onderbroek aan doet, raakt je lichaam gewend aan die bescherming waardoor je lichaam juist lui wordt. Dit zorgt ervoor dat je veel moeilijker van het bedplassen af kan komen (en dat willen die merken natuurlijk: zo blijf je zo lang mogelijk hun producten gebruiken).
  - Verder is het belangrijk om je sluitspier goed te ontspannen op de momenten dat deze zich ook moet ontspannen, namelijk tijdens het plassen. Zorg daarom overdag altijd voor een goede plashouding (beide voeten op de grond, rechtop, holle rug) en neem de rust voor een plasbeurt. Plas goed uit bij het plassen en laat de urine rustig lopen, pers deze er dus niet zo snel mogelijk uit.
  - Qua medicatie schrijft de huisarts vaak desmopressine (merknaam: Minirin) voor. Dit middel regelt de hoeveelheid water die de nieren uitscheidt. Wat betreft natuurlijke middelen hoor ik vooral goede verhalen over Kalium carbonicum. Dit product maakt je urine zouter, waardoor je minder makkelijk plast. Beide middelen kunnen goed helpen.
  - Ook bekkenbodemspieroefeningen kunnen helpen. Je bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat je blaas goed werkt. Als deze niet goed werken is het moeilijker om je plas op te houden, vooral ‘s nachts. Als je even googelt op: ‘bekkenbodemspieroefeningen mannen’ vind je vele oefeningen voor deze spieren. Dit zijn hele kleine oefeningen die je heel onopvallend gewoon in je kamer kan doen, sommige zelfs in bed. Kosten ook maar 10 minuutjes per dag, maar kunnen zeker helpen tegen het bedplassen.
  - Het meest effectief om er van af te komen blijft een plaswekker. Dit is een wekker die verbonden is aan sensoren in je onderbroek. Zodra je plast gaat deze wekker af. Hierdoor word je getraind om wakker te worden als je moet plassen. Soms is een paar weken gebruik genoeg om (weer) helemaal van het bedplassen af te komen. D'r zijn tegenwoordig hele kleine plaswekkertjes, zelfs ook nog met oordopjes, waardoor je zo'n dingetje heel onopvallend kan gebruiken en bijv. ook kan meenemen als je ergens anders gaat slapen: zo'n klein dingetje kan je prima verstoppen en voor het oortje dat je in hebt kan je zeggen dat je nog even muziek luistert voor het slapen gaan. Niets vreemds aan. Of je doet het oortje pas in als het donker is, zodat niemand het merkt.
  - Qua voeding is het verstandig om alcohol, cafeïne (koffie, thee, energiedrankjes, cola, chocolade), citrusfruit en -sap (ananas, sinaasappel, grapefruit, clementines, citroenen, limoenen), koolzuurhoudende dranken (dus ook Spa rood!) en heel sterk gekruide etenswaren (wasabi, sambal, tabasco, etc.) zoveel mogelijk te vermijden, zeker in de namiddag en avond. Al deze stoffen kunnen namelijk de blaas (enorm) irriteren, waardoor ’s nachts droogblijven veel moeilijker wordt.
  - Train overdag je blaas. Probeer overdag bewust je plas langer op te houden voordat je naar het toilet gaat. Door dit te doen, verbeter je de werking van je blaas. Hierdoor kan je meer urine vasthouden voordat je de drang voelt om te plassen. Ook dit kan helpen tegen het bedplassen.

  Tot slot: blijf voldoende drinken! Het is een fabeltje dat als je zo weinig mogelijk drinkt, dat je dan niet in je bed plast.

  Met de juiste hulpjes (incobroekjes of luiers al dan niet gecombineerd met plastic overtrekbroeken tegen het doorlekken), hoeft niemand van je toekomstige huisgenoten het te weten. Laat dit geen belemmering zijn om te verhuizen!

  22 jaar
  4 dagen geleden
 • Als kind al niet meer en toen is het op mn 12de nog één keer gebeurd. Wat is de oorzaak van het bedplassen?

  23 jaar
  4 dagen geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

 • Slaap lekker!

  Slaap lekker!

  Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren af en toe slecht slaapt. Het wordt vervelend wanneer je langere tijd problemen met slapen hebt. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je beter slapen? Je leest het op JouwGGD.nl.

  Ga naar Jouwggd.nl over Slaap lekker!
 • Tips om gezond aan te komen

  Tips om gezond aan te komen

  Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

  Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen
 • Wat gebeurt er als je stress hebt?

  Wat gebeurt er als je stress hebt?

  Stress is nuttig, maar kan je ook flink tegenwerken. Dubbel crisis dan, want het beïnvloedt je lichaam én je brein.

  Ga naar Jouwggd.nl over Wat gebeurt er als je stress hebt?
 • Bang voor de tandarts

  Bang voor de tandarts

  Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Maar wat als je bang bent voor de tandarts? Je leest onze tips op JouwGGD.nl.

  Ga naar Jouwggd.nl over Bang voor de tandarts
 • Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

  Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

  Zanzu.nl is een website over seksualiteit en seksuele gezondheid. De informatie is in veel talen beschikbaar.

  Ga naar Zanzu.nl over Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld
 • Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

  Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

  Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die zich nu ook in Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je leest er meer over op JouwGGD.nl.

  Ga naar Jouwggd.nl over Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten