Skip to content
15 reacties
8703 weergaves

Dromen en plassen

Hallo, ik heb een vraag:
Soms droom ik over dat ik nodig moet plassen, en in mijn droom ga ik dan naar de wc of tegen een boom of zo plassen. Of ik zwem ergens en plas in het water.
Als ik dan 's morgens wakker word blijkt dat ik echt geplast heb, in bed.
Dat gebeurt 2 of 3 keer per jaar denk ik. Maar verder ben ik zindelijk hoor.
Mijn moeder zegt dat dat normaal is, dat kan gebeuren als je diep slaapt. Ze is dan niet kwaad.
Ik weet dat een vriendje ook laatst zoiets gedroomd heeft, hij had toen ook in bed geplast. Hij is al 15 jaar (ik ben 14).
Nu wil ik weten of dat altijd doorgaat, of dat het ophoudt bijvoorbeeld als je 18 bent. Ik durf niet aan mijn ouders te vragen of zij wel eens zoiets dromen en dan in bed plassen.
Heeft iemand dit ook gehad en is dat toen gestopt?
G.

14 jaar
7 jaren geleden

15 Reacties

  • Ik ken het wel, ik was vorig jaar in Frankrijk, overdag was het 30 graden maart snachts op de camping in de berging zakte de temperatuur tot onder 10 graden. Ik heb zelf maar een koude rilling nodig en dan moet ik nodig plassen. Mischien plaste je vaker omdat je het toch wat koud kreeg in je slaap zeg maar, Of uitgeput van de leuke dingen overdag. En je hebt op vakantie vaak wel een ander schema. Wij hadden bijvoorbeeld elke avond kampvuur.  

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • G., terug van vakantie. Ik heb drynites gebruikt, die had mijn moeder gekocht voor op vakantie. Ik schaam me om het te zeggen, maar ik heb 3x 's nachts geplast, ik kon me niet eens herinneren of ik gedroomd had van dat ik moest plassen. Maar gelukkig is mijn slaapzak droog gebleven, op één keertje na, toen had ik blijkbaar ook wat naast mijn drynites geplast. Maar dat was niet zo veel en het droogde ook weer op. Vanavond weer in mijn eigen bed, ik ben wel bang dat ik weer in bed plas omdat het zo vaak gebeurd is nu. Gelukkig vind mijn moeder het goed dat ik weer zo'n luierbroekje draag, er zijn er toch nog over.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik denk eerlijk gezegd dat de paniek en angst voor dat het gebeurt er juist voor zorgt dat het vaker gebeurt.
    Als het je niet zint, ga ermee naar de huisarts. Misschien dat die je kan doorverwijzen naar een geestelijk hulpverlener (klinkt heel heftig, hoeft het niet te zijn) zodat die met jou kan kijken waar die dromen vandaan komen en of er misschien methodes zijn ze te beïnvloeden of een halt toe te roepen. Het is iig geen lichamelijke disfunctie.
    Houdt er ook rekening mee dat als het gemiddeld 3x per jaar gebeurt, dat je ook periodes hebt dat t vaker of juist minder vaak gebeurt. Dat het dit jaar bovengemiddeld veel gebeurt hoeft niet te betekenen dat het daadwerkelijk slechter aan het worden is.
    Je maakt je er nu wel zorgen over wat er misschien voor kan zorgen dat het vaker gebeurt. Ik heb ooit opgevangen dat sommige dromen ontstaan door dingen die je bezig houden.

    22 jaar
    7 jaren geleden
  • Drynites kunnen niet veel hebben, je kan beter iets van tena slip active fit dragen. Kijk bij 123drogisterij.nl daar bestel ik ze.

    17 jaar
    7 jaren geleden
  • Zou wel fijn zijn als ze die voor je koopt, dan voel je jezelf een stuk veiliger in bed weet ik. Ik heb het zelf ook een paar keer gehad op een camping met kamperen voordat ik er bescherming voor droeg. Ik plaste in Frankrijk een keer midden in de nacht een slaapzak nat en steenkoud. Nou dan kun je midden in de nacht wel gaan douchen en verschonen in een wc gebouwtje een eind ver lopen op de camping, als ik eraan terug denk was die vakantie wel een klein beetje verpest omdat ik overdag voelde dat ik te weinig slaap had gehad. Ik gebruik echt incontinentie luiers.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • G. weer. Op vakantie gaan we altijd kamperen. Tot nu toe hebben we altijd de gok genomen dat ik droog zou blijven, omdat het maar zo weinig gebeurde dat mijn bed nat was. Ik heb één keer in mijn slaapzak geplast, die hebben we toen gewassen op de camping. Ik ben nu wel bang dat het weer gebeurt, dus ik heb mijn moeder gevraagd of ik van die drynights mag waar reclame voor gemaakt wordt, want vaker met een natte slaapzak over de camping lopen zie ik niet zitten. Ze denkt er nu over na, volgende week gaan we naar Spanje, dan hoop ik dat ze ze gekocht heeft.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • Ja dat komt gewoon door de droom. Een zeiltje is al een goed idee. Wat ook wel goed schijnt te helpen tegen wat jij hebt is een plaswekker gebruiken. Dat is een onderbroek met een draadje eraan en in die onderbroek zit een sensor die een hoop herrie maakt zodra er ook maar een druppel inkomt. Dat hij herrie maakt moet jouw uit de droom halen. De plaswekker heb ik gehad maar ik vond het zelf een erg vervelend ding wat alles erger maakte. Er is ook een plaswekker met plakkers die elektrische schokjes doorsturen, gelukkig vonden ze dat niet zoo nodig voor mij die is behoorlijk heftig. Maar dat is ook best wel gênant om te gebruiken denk ik voor jou. Hoe heb je het op vakanties en zoo dan ? Dat is waar ik altijd bang voor was, want dan gebeurt het vaker bijmzelf.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • G. hier, de topicstarter.
    Het is weer gebeurt, ik had gedroomd dat ik in de trein zat en moest plassen, ik ging op zoek naar de wc en maar die was helemaal aan de andere kant van de trein. Toen ik hem gevonden had plaste ik al een beetje in mijn broek, maar ik kon mijn piemel nog uit mijn gulp trekken en de ik liet de plas lekker in de wc lopen.
    Toen ik wakker werd was mijn bed weer kletsnat, en mijn piemel stak uit mijn onderbroek. Dus ik denk dat mijn droom ervoor gezorgd heeft dat ik in bed plaste.
    Dit was al de derde keer dit jaar, terwijl het pas juni is. Het lijkt dus vaker te gebeuren dan eerst. Mijn moeder heeft een zeiltje over mijn matras gelegd, zodat die niet verder bevlekt wordt.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik ben K, de vraag was niet van mij alleen de reacties. Ik dacht hetzelfde bij de eerste vraag. De meeste jongens schrikken ervan denk ik als je ze zegt: er zijn speciale luiers voor. Ik wel op mn 13e. Daarom zij ik het niet meteen. Ik heb dat een keer zoo tegen een neefje gezegd. Ik ga elk jaar met veel familie op vakantie en elke keer merk ik weer wat van anderen die wel eens in bed plassen. Mijn neefje werd toen boos, die zij ik ben geen baby toen ik dat zij.

    Ik draag die dingen. Als ik plas in een droom kan ik er vaak nog wat aan doen vaak, zonder een droom niet. Dat wakker worden terwijl je plast vindt ik de angstigste dromen. Vaak zwem ik in het zwembad dan. Ik draag een luier standaard maar ik schrik er wel van dat ik in bed aan het plassen ben wat ik niet zou moeten doen. Ik draag een luier maar voor het gevoel doe ik het dan in mijn pyjma en complete beddengoed. Als ik dan echt wakker ben denk ik ooh ja ik draag luiers. Als ik wakker schrik terwijl ik plas kan ik het vaak zelf stoppen. Wat in de luier zit zit erin. Ik kijk dan altijd of ik nog steeds moet plassen en dan doe ik hem even af bij de wc. Dan kun je dankzij luiers binnen 5 minuten gewoon je nachtmerrie vergeten en weer gaan slapen zonder gedoe met een nat bed.

    Maar dat doe je mischien niet zomaar als je maar 3x per jaar een ongelukje hebt.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • Misschien een luier om voor het slapen?

    17 jaar
    7 jaren geleden
  • Ja ik ken die dromen ook wel af en toe, een beetje op dezelfde manier. Ik heb niet goed geantwoord vorige keer. Het moet overgaan als je ouder wordt. Mijn moeder gebruikte in het begin een onderlegger. Maar omdat het toen 4x per week gebeurde zijn ze toch verder gaan zoeken.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • Aan K.
    Bij jou is het toch anders, ik begrijp dat jij in bed plast zonder te weten waarom, en het gebeurt ook vaker bij jou dan bij mij.
    Ik heb ook wel eens gehoord dat dat komt als je te snel groeit, dus dat zal wel weer overgaan als je weer langzaam groeit.

    Maar wat ik bedoel is dromen dat je bijvoorbeeld tegen een boom plast, en dan echt plast (in bed). Soms ontdek ik dat dan 's morgens, en soms dat ik wakker word terwijl ik nog plas.
    Dit overkomt mij niet vaak, zo'n 3x per jaar. Daarom heeft mijn moeder een zeiltje in mijn bed gelegd, dat de matras niet nat wordt als het gebeurt.
    Zou dit overgaan, dat wil ik graag weten.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • Zelf kan ik soms niet plassen voor het slapen gaan, dan lijkt er niks in te zitten. Ik blijf er last van houden.

    Maakt jouw zeker ook wel wat onzekerder dat het wel kan gebeuren ? Bijvoorbeeld als je bij vrienden bent en je drinkt wat en gaat dan thuis slapen, dan lig je al niet lekker in bed.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • haha toevallig ook 14
    maar ik heb dit een keer gehad maar als je gewoon naar de wc gaat voor het slapen gebeurd dit niet bij mij

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • Hee, ook 14.
    Je bent wel zindelijk hoor als je dat hebt. Niet zindelijk zijn is dat als je het laat lopen als je wakker bent omdat je geen zin hebt om naar de wc te gaan. Het is gewoon een ongelukje wat jij hebt. Een tijd geleden dacht ik altijd hoe kon dit nou gebeuren dat ik in bed heb geplast ? Het is ook wel aardig normaal. Mischien is het wel zoo dat een kwart van je klas er last van heeft op school maar iedereen schaamt zich kapot ervoor dus zegt niemand ooit wat. Je moeder zal ook wel door hebben en weten dat je er niks aan kon doen. Die van mij werd ook nooit kwaad alleen vond ze het vervelend als ze er midden in de nacht uit moest voor beddengoed enzoo (in het begin).

    Ik heb gehoord dat je 40% kans per jaar hebt om er overheen te groeien als je onder de 18 bent.
    Ik zou het vragen aan je ouders zodra je weer nat bent en hun dat zien of zij dat ook hebben gehad of nog weleens. Ikzelf heb er ook nog last van, vorige week 3X deze week al 1x. Ik heb het bijna altijd zonder droom of ik weet niet meer dat ik gedroomd heb. Als het wel met een droom gebeurd wordt ik ook nog angstig meestal of schrik ik echt. Ik weet niet heel zeker waardoor ik vaak in bed plas, soms moet je er overheen groeien. Ze zeggen dat ik te snel groei, nu ben ik 1.65 maar mn vader is iets meer dan 2 meter. Als je snel in de groei bent kan er ook even iets misgaan in je lichaam is tegen me gezegd. Mischien komt het ook wel door dat ik 3x per week sport savonds voor slapen gaan. Dan kom ik uitgeput thuis en dan slaap ik heel diep. Maar die sport is te leuk om te stoppen om droog te slapen. Ik kan het overdag soms ook niet 100% ophouden. Een beetje een natte onderbroek voordat ik bij de wc ben. Dus dan is de kans om in je bed te plassen veeel groter.
    K.

    14 jaar
    7 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Slaap lekker!

    Slaap lekker!

    Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren af en toe slecht slaapt. Het wordt vervelend wanneer je langere tijd problemen met slapen hebt. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je beter slapen? Je leest het op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Slaap lekker!
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen
  • Bang voor de tandarts

    Bang voor de tandarts

    Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Maar wat als je bang bent voor de tandarts? Je leest onze tips op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Bang voor de tandarts
  • Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu.nl is een website over seksualiteit en seksuele gezondheid. De informatie is in veel talen beschikbaar.

    Ga naar Zanzu.nl over Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld
  • Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die zich nu ook in Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je leest er meer over op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten