Skip to content
4 reacties
772 weergaves

voel me snel schuldig en voel me soms alleen

hallo mijn naam is t.w ik zeg liever niet mijn naam!

als ik iets doe wat niet handig is voel ik me snel schuldig daardoor ook alleen.. tips of adviezen of verhalen

13 jaar
2 jaren geleden

4 Reacties

  • Hmm...
    Dat alleen voelen kan ik best begrijpen.

    Het doet me echt denken aan een uitspraak die de vader van mijn vriend ooit zei: Als je iets doet, ga er dan voor. Het kan zijn dat je met je kop tegen een muur aanknalt, terwijl je die muur net wilde doorbreken.

    Mijn vader is echter van het principe: Ik weet wat jij kan, en in mijn ogen weet hij het totaal niet en zegt dan: Dommerik! Dat had je toch moeten weten!Terwijl hij niet eens wist wat er op dat moment in me omging.

    Daarvoor is er een oplossing: Opstaan en opnieuw beginnen en een andere manier zoeken om dat obstakel te omzeilen op jouw manier.

    Mijn enige raad er in is om jezelf te blijven en vooral voor jezelf uitmaken wat je op dit moment aan kan. Er bestaat een Engels gezegde: There are many ways to skin a cat. ;-)

    En wat de voorgaande berichten betreffende stel ik me dezelfde vraag. Is er iemand met wie je echt kan praten zoals met een leeftijdsgenoot?

    Ik hoop dat je snel je weg zal vinden.

    Groetjes
    E.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste F, Waarom voel jij je zo schuldig en alleen? Krijg je veel verwijten van je ouders? Zijn ze gauw boos op jou?
    Van iemand van dertien kan je niet verwachten dat die altijd alles goed doet en nooit fouten maakt. Als je jong bent dan doe je wel eens domme dingen en de volwassenen zijn er dan voor om je te helpen om het beter te doen. Iemand die nooit iets doms doet bestaat niet. Ook volwassenen doen soms domme dingen. Soms denken mensen dat ze slimmer zijn dan ze zijn en dat ze meer kunnen dan ze kunnen en dan gebeuren er ongelukken.

    Jij bent iemand die volgens mij denkt dat je dommer bent en minder kan dan hoe het werkelijk is. Het probleem is dat jij uiteindelijk niets meer durft en dan ben je geworden waar je bang voor bent. Jij kan echt wel wat en jij doet echt niet zo veel verkeerd. Dat weet ik zeker.
    Soms als jij iets goed doet, thuis of op school, dan is het wel fijn als tegen je gezegd wordt dat jij iets goed gedaan hebt. Gebeurt dat wel eens?

    Als ik je bericht lees dan geeft mij dat het gevoel dat jij niet echt vrienden hebt. Is dat zo? Denk jij misschien dat jij niet de moeite waard bent om als vriend te hebben?
    Iedereen is het waard om een vriend te zijn, jij ook. Je moet beginnen om in jezelf te geloven. Je maakt wel eens fouten. Wie niet? Jij doet ook dingen goed.

    Probeer eens anderen te helpen. Als je dan gewaardeerd wordt dan ga jij je beter voelen. Misschien kan je voor iemand die het druk heeft de hond uitlaten of zo. Honden vinden iedereen aardig, vooral als je met ze gaat wandelen. En je kan er nog wat mee verdienen ook!

    Ik denk dat jij een aardige jongen bent en ik zou het helemaal niet erg vinden als jij wat doms deed. Ik weet zeker dat heel veel anderen, ook mensen die jij kent, er ook zo over denken. Je bent jong, je kan van alles worden, je kan van alles leren, geloof in je zelf en dan gaan anderen in jou geloven.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey TW,

    iets onhandig doen, dat gebeurd iedereen hoor!
    Maar echt iedereen ...

    Zijt ge bij een vereniging? Hobby of sport?
    Of hebt ge een hobby waar ge echt in kunt opgaan?

    WAnt daarin leert ge dingen, skills, en die leert ge met vallen en opstaan. Waarom zeg ik dat? Wel, in het begin, inderdaad, kunt ge daarin wel eens onhandig zijn, foutjes maken. Maar als het u genoeg interesseert, dan zet ge door en leert ge de juiste handigheden en wordt ge er beter en beter in, tot ge echt niks onhandig er meer in zijt.
    En in uw achterhoofd weet ge dan ook, wat ik ook doe van onhandigheid, op welk vlak dan ook, ik kan het rechtzetten en beter doen.

    Enne, als ge bij een vereniging zijn of sport, dan krijgt ge de juiste vaardigheden aangeleerd en voelt ge u niet meer alleen.

    Succes :-) !

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi,

    Belangrijk om te weten hierbij is dat het maar gevoelens zijn. Schuldig voelen en daadwerkelijk iets fout gedaan hebben zijn niet hetzelfde.
    Het is goed om te onthouden dat het niet uitmaakt hoe je je ook voelt: er is niks mis met jou.

    Hetzelfde geld voor alleen voelen. Mensen voelen zich allemaal wel eens alleen, ik ook. Ik voel me soms ook lang schuldig over fouten die ik heb gemaakt, terwijl ik weet dat andere mensen het allang weer vergeten zijn.

    Het kan lastig zijn om dit een plekje te geven, maar probeer te onthouden dat er niks mis is met je, ook al voel je je schuldig of stom of eenzaam. Weet dat het niet altijd zo zijn blijven en dat er niets mis is met jou :)

    21 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten