Skip to content
13 reacties
1336 weergaves

wat vinden jullie van het vmbo?

Hallo allemaal, Ik zag laatst op een site een discussie over het vmbo. Het ging over dat als je een her op het vmbo hebt verdien je geen diploma en ze zeiden ook dat vmbo'ers dom zijn. Mijn vraag is wat vinden jullie hiervan. Als je reageerd wil je dan aub je opleiding er bij zetten. Een ding wil ik nog kwijt. Ik ben geslaagd op vmbo en ik ben er trots op. Zonder vmbo'ers en mbo'ers stelt de wereld niks voor(geen monteurs geen koks enz. een rotzooitje dus zonder vmbo'ers en mbo'ers.

15 jaar
10 jaren geleden

13 Reacties

  • Hier in de boven-, benedenwindse antillen en in Suriname waarderen wij MBO hoger dan VWO en HAVO . Dat omdat MBO'ers slimmer en praktischer zijn met de reden dat er meer eisen en kennis gesteld worden dan VWO en HAVO om toegelaten te worden tot een MBO.

    17 jaar
    8 jaren geleden
  • Alle mensen zijn nodig zegt mijn moeder altijd... Daarnaast vind ik gewoon dat alle mensen evenveel waard zijn, domme mensen, slimme mensen, mensen met een andere geaardheid, gelovige mensen en gehandicapte mensen.

    15 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik heb zelf gymnasium gedaan (afgelopen week gehoord dat ik geslaagd ben) en ik vind niet dat VMBO'ers 'minder' zijn dan mensen met havo of VWO: iedereen heeft eigen talenten. Sommige mensen zijn meer theoretisch ingesteld, andere zijn meer op de praktijk gericht, en beide groepen zijn nodig in de maatschappij. Ik denk niet dat Nederland zou functioneren zonder de zogenaamde 'laagopgeleiden'.

    Wel ben ik blij dat het onderscheid in niveaus bestaat: zo kunnen mensen zo veel mogelijk op hun eigen niveau werken en afhankelijk van hun talent praktijk- of theoriegericht onderwijs volgen. Ik ben persoonlijk erg blij dat ik op het gymnasium terecht kon, want daar kwamen mijn talenten het best tot hun recht. Ik ga door naar de universiteit omdat ik theoretisch ingesteld ben. Mensen die minder theoretisch ingesteld zijn zitten misschien juist op het VMBO of MBO beter op hun plaats. Daat maakt hen niet tot 'domme' mensen, alleen maar tot mensen met andere talenten dan 'hoogopgeleiden'.

    Waar we denk ik wel vanaf moeten als samenleving is het idee dat VMBO'ers en MBO'ers domme mensen zijn. Zo ga je volledig voorbij aan de belangrijke rol die mensen met VMBO- of MBO-niveau in onze maatschappij spelen. Zoals de starter van deze thread al schreef: de maatschappij zou een rotzooitje zijn zonder koks, monteurs, etc. Want heel eerlijk: ik zou denk ik geen geweldige monteur zijn, ook al heb ik gymnasium. Dat is iets waarin een MBO'er waarschijnlijk stukken beter is dan ik. :-)

    17 jaar
    8 jaren geleden
  • vmbo is slecht

    14 jaar
    8 jaren geleden
  • Meisje 16, Hey ik deed vorig jaar vmbo kader en zit nj op het mbo 4 (mavo-havo) en doe ook onderwijsassistente! Op welke school?!

    17 jaar
    8 jaren geleden
  • ik ga nu vmbo t doen ik vind het heel moeilijk om mij aan te passrn maar ben wel hoger geomen dan mijn nicht die had kader en mijn neef gymnasium en het is een 2 ling raar he heeft iemand nog tips

    12 jaar
    9 jaren geleden
  • Ik heb van de week mijn VMBO kader diploma gehaald en ik doe voor mijn opleiding mavo. (Onderwijsassistente)

    16 jaar
    9 jaren geleden
  • hoi, ik zelf ben in een brugklas vmbo gestart. mijn leraar op de lagereschool dacht dat ik niet slim genoeg was voor een hoger niveau. Aan het eind van de 1e viel op dat ik het toch wel kon, ik ben over gegaan met een 8,8 gemiddeld. Ik heb dus een 2e klas Havo gedaan. Nu ga ik naar de 3e en blijkt zelfs Havo nog te makkelijk te zijn, ik ga nu dus naar 3e klas Gymnasium. Het maakt dus helemaal niet uit wat je doet, zolang je jezelf er maar fijn bij voelt en ZEKER NIET op je tenen moet lopen om het bij te houden! dan heb je op een duur ook geen tijd meer voor vrijetijd. En je kan inderdaad altijd nog een opleiding op het VO na je vmbo, 2 jaar Havo dus! doe gewoon waar jij je prettig bij voelt en niet wat een ander ervan vindt!

    13 jaar
    9 jaren geleden
  • Ik doe nog steeds VMBO en als ik meeste mensen hun meningen ken dan zien VMBO'ers als domme mensen. Hier ben ik het meestal niet mee eens enik zeg ook gelijk waar het op staat.

    Mijn zus deed VMBO en doet nu stewardess opleiding, hierna gaat ze HBO rechten studeren.

    Dus VMBO mensen zijn helemaal geen andere soort mensen, alleen omdat ze een bepaald niveau hebben.

    15 jaar
    9 jaren geleden
  • Ik ben nu zelf met VWO bezig en ik denk dat het grootste gedeelte van de VWO'ers niet snapt dat iedereen nodig is.
    Dus of je nu VMBO, havo of VWO doet nodig ben je toch wel voor de maatschappij

    17 jaar
    9 jaren geleden
  • Vmbo' ers zijn wel nodig! Zelf doe ik havo/vwo. Maar tegenwoordig zijn mensen met een hoog niveau duurder dan mensen met bijv. Vmbo! Daarom nemen ze eerder vmbo'ers aan dan havo/vwo'ers.... We moeten eigenlijk niet meer in niveau's denken maar hoe de mensen echt zonder dat niveau zijn

    13 jaar
    9 jaren geleden
  • Ten eerste nog gefeliciteerd met dat je geslaagd bent! :)

    Interessant onderwerp inderdaad! Ik heb zelf gymnasium gedaan en net m'n diploma gehaald. Ik denk dat het wel goed is dat we in Nederland met verschillende niveau's werken op school. Dat is lang niet in alle landen zo en in ons land kom je nu wel bij mensen in de klas die voor een deel al hetzelfde denken als jij en krijg je de kans om jouw talenten te ontwikkelen. Als je goed kunt leren en dit niet erg vindt om te doen, kun je ervoor kiezen vwo te doen. Werk je liever met je handen of kun/wil je in ieder geval niet zo veel leren, dan kun je je op het vmbo met techniek, verzorging en andere beroepsgerichte onderwerpen bezig houden.

    Ik ben het zeker met je eens dat (v)mbo'ers nodig zijn in de wereld, want anders zouden er inderdaad heel veel beroepen niet uitgevoerd worden! Eigenlijk is het heel goed dat niet iedereen evenveel weet en kan, als je er zo over nadenkt, want nu zijn er mensen die (zoals je zei) een goede kok of monteur zijn en mensen die juist een goede arts of advocaat bijv. zijn :)

    Oja en nog iets, qua kennis en denkniveau hebben havo- en vwo'ers dan wel een voorsprong op vmbo'ers, maar ik ken genoeg vmbo'ers die bijvoorbeeld wel heel goed kunnen hoofd rekenen (beter dan ik). Bovendien zijn ze, zoals ik al eerder zei, vaak veel handiger met praktische dingen.

    Wel vind ik, net als de jongen hierboven zegt, dat de mentaliteit wel degelijk anders is. Een mooi voorbeeld: m'n beste vriendin heeft twee zusjes, een tweeling. De een zit op vmbo basis, de ander doet gymnasium. Een groter verschil kan dus niet haha. Bij de eerste rookt iedereen in de klas (in de 1e al!) en word je uitgelachen als je niet meedoet. Bij de tweede hebben ze in de klas posters gemaakt tegen roken, omdat het zo slecht is voor je gezondheid.
    Feit blijft dat vmbo'ers over het algemeen meer roken en drinken...
    Ook kan ik me persoonlijk dood ergeren aan de spelling van sommige vmbo'ers. Kijk, als iemand niet doorheeft dat hij/zij iets verkeerd spelt, kun je er natuurlijk niks aan doen. Maar sommige mensen maakt het echt geen bal uit dat wat zij schrijven qua grammatica/spelling voor geen meter klopt. Dat vind ik dan wel lui, maar misschien ligt dat aan mij ;)

    Ook zei je dat vmbo'ers dom werden genoemd. Als je slim ziet als veel weten en begrijpen, en dom als het tegenovergestelde hiervan... ja dan is het wel gedeeltelijk waar. Maar ik vind 'dom' een stom woord, want het klinkt gelijk zo negatief en (v)mbo'ers weten op andere gebieden juist weer heel veel (op die gebieden zouden vwo'ers dan weer dus weer dom zijn ;)).

    Ik moet erbij zeggen dat ik in de laatste jaren wel meer begrip en respect heb gekregen voor (v)mbo'ers dan ik in het begin van de middelbare had (kwam ook omdat er op het vmbo toen veel meer gepest werd). En respect voor elkaar is het belangrijkste toch? :)

    17 jaar
    10 jaren geleden
  • Ik vind het een interessant onderwerp. zelf heb ik eerst het vmbo gedaan, daarna havo en doe nu HBO. Ik vind dat men tegenwoordig veel te veel in niveau's denkt. Natuurlijk moet je qua theorie meer kunnen en kennen als je op havo zit. Maar inderdaad als er geen Vmbo-ers zijn komt er niet zo veel van de wereld terecht, iedereen heeft z'n talenten, per persoon is het verschillend waar je deze het beste kunt ontwikkelen. Voor mij staat een MBO-er echt gelijk aan een HBO-er, zij beschikken vaak over veel praktische kennis, kunnen in het algemeen meer met hun handen.
    wel vind ik dat de mentaliteit op het vmbo anders is dan op havo. Er zijn genoeg mensen die werkelijk niks hoeven te doen om hun diploma te halen, dat geld natuurlijk niet voor iedereen. maar dat bepaald wel de algemene mentaliteit op het vmbo. Op havo zijn mensen in het algemeen wat meer prestatiegericht, en ook iedereen moet daar redelijk hard werken om uiteindelijk een diploma te behalen.
    Vmbo-ers zijn zeker niet dom. Dom ben je alleen als je, je best niet doet, en daarom je examens verprutst.

    20 jaar
    10 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten