Skip to content
4 reacties
510 weergaves

Ouders tegen schietsport

Ik ben pas met mijn beste vriend naar een schietbaan geweest. Hij schiet al langer en wilde me laten zien hoe vet het was. Ik heb zelf verschillende wapens daar geschoten als een pistool, revolver en geweer en ben helemaal om. Ik wil nu ook op schietsport. Het is gewoon heel leuk om te doen en met een vuurwapen doelen te doorzeven met je kogels.
Mijn ouders zijn er alleen op tegen en willen niet dat ik het ga doen. Ze willen er sowieso niet voor meebetalen, maar het me eigenlijk ook verbieden. Heb daar hele discussies over gehad met ze. Ze houden niet van vuurwapens en willen niet dat ik er leer mee om te gaan. Maar ik wil het alleen doen omdat het een vette sport is. Wat moet ik doen? Met mijn eigen geld er gewoon op gaan? Hebben jullie tips?

16 jaar
7 maanden geleden

4 Reacties

  • Dank jullie voor je tips en reacties. Mijn ouders blijven helaas gewoon tegen. Ik heb nu een manier gevonden om het toch te doen. Ik ga elke dinsdag met mijn vriend schieten. Ik zeg tegen mijn ouders dat ik naar oefenen ga van mijn bandje. Dat doe ik ook, maar dan op donderdag. Dus in plaats van twee keer oefenen ga ik maar een keer.
    Schieten kost best wel wat geld. Een doosje van 50 patronen, die je er wel makkelijk doorheen schiet in een avondje, kost al 15 euro. Ik betaal het van mijn bijbaantje bij de AH.
    Dus het is misschien niet helemaal netjes, maar ik vind het gewoon veel te vet dat ik zo graag elke week een keertje schiet dat ik het zo maar doe nu.

    16 jaar
    7 maanden geleden
  • zelf ook geen fan van schietsport, zou het ook vreemd vinden moest een kind van mij later dit willen doen. Maar als die dat echt wilt dan tja.... Je ouders zullen misschien wat verrast zijn dat je deze sport wilt doen en daarom direct negatief gereageerd hebben. Probeer hen wat tegemoet te komen als je het gesprek nog eens aangaat; probeer hen duidelijk te maken waarom je dit precies wilt doen en opteer om (al dan niet een deel) van je hobby zelf te financieren.

    21 jaar
    7 maanden geleden
  • Je ouders hebben waarschijnlijk totaal geen verstand van de schietsport en daarom vinden ze het eng dat je op een schietvereniging wilt gaan omdat ze dagelijks ook rare dingen lezen en horen waar vuurwapens gebruikt worden. Nodig je ouders uit om samen met hun naar een voorlichtingsavond te gaan van de vereniging zelf,zodat ze een indruk krijgen van de schietvereniging zelf en hoe het werkt. Nadat ze met serieuse sportschutters hebben gesproken is er grote kans dat ze bijdraaien. Het moet ze duidelijk worden dat vuurwapens op zichzelf niet gevaarlijk zijn. Een vuurwapen is pas gevaarlijk als iemand verkeerde bedoelingen heeft of onkundig is! Op een vereniging leren ze je op een veilige manier met vuurwapens omgaan.
    Ik heb dit ook zo gedaan en nadat ik mijn eerste vuurwapen had gekocht is mijn vader ook lid geworden en heeft inmiddels zelf een wapenwapen aangeschaft.

    19 jaar
    7 maanden geleden
  • Ik ben zelf ook anti-wapens, dus ik begrijp je ouders wel. Als ik advocaat van de Duivel speel, kom ik tot de volgende pro-argumenten voor de schietsport:

    - Schietsport is een competitieve sport, vergelijkbaar met bijvoorbeeld boogschieten of darts waarbij concentratie en precisie centraal staan. Door aan schietsport te doen ontwikkel je dus deze vaardigheden.
    - Schietverenigingen bieden uitgebreide training in het veilig omgaan met (vuur)wapens. Dit draagt bij aan het bevorderen van verantwoordelijkheid en bewustzijn. Juist doordat je in een afgesloten omgeving veilig met de impact van (vuur)wapens leert omgaan, zal je deze in de ‘normale wereld’ niet gaan gebruiken. Als je deze training niet hebt gehad, is de kans op gebruik in de normale wereld groter.
    - Als je wel schietgames mag doen van je ouders, kan je wijzen op de hypocrisie: juist door het veelvuldig spelen van schietgames kan je besef van wapengebruik in de normale wereld vertroebelen. In tegenstelling tot schietgames, biedt de schietsport dus trainingen om dit besef scherp te houden.
    - Liever een nieuwe sociale activiteit die iets minder gewenst is, waarbij je dus nieuwe vrienden maakt, je sociale netwerk vergroot en je mate van geluk voedt, dan een hele middag Netflix/Videoland etc. kijken.
    - Vooral in landelijke gebieden (vooral Noord-Brabant en Limburg), wordt schieten beschouwd als een culturele traditie. Door deel te nemen aan deze traditie zorgt je er dus voor dat de folklore en het erfgoed van de regio, behouden blijft.

    Maar, ook al weet je ze te overtuigen met bovenstaande argument(en), je zal het zelf moeten betalen. Verwacht niet dat ze één cent gaan bijdragen aan het lidmaatschap of de huur en opslag van je wapen(s). Verder zullen ze het niet in huis willen hebben. Dit is wel op te vangen: schietbanen hebben altijd wapenkluizen te huur, waar je je wapen(s) kan stallen.

    22 jaar
    7 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten